Obljtnica HVO Sarajevo: Hrvati branili glavni grad i bez HDZ-a i Herceg Bosne

U dvorani Franjevačkog samostana Sv. Ante na sarajevskom Bistriku u četvrtak je obilježena 19. obljetnica osnutka HVO Sarajevo. Ovaj događaj organizirala je Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo.

Predsjednik Udruge, prof. dr. Marinko Pejić, podsjetio je u prigodnom obraćanju na okolnosti pod kojima je početkom devedesetih osnovano Hrvatsko vijeće obrane u Sarajevu i iznimno dobru suradnju koju je sarajevski HVO u to vrijeme imao s Teritorijalnom obranom i drugim postrojbama koje su branile glavni grad od agresije.

Po Pejićevim riječima, sarajevski Hrvati su na vrijeme započeli pripreme za obranu, skupa sa susjedima Bošnjacima i drugim građanima, a do formiranja HVO Sarajevo došlo je neovisno od HDZ-a BiH i Herceg-Bosne.

Kasniji razvoj događaja, odnosno sukob političkih vodstava hrvatskog i bošnjačkog naroda, po Pejićevim riječima umnogome je utjecao na to da se manje vrjednuju veliki uspjesi i žrtve koje su Hrvati Sarajeva, organizirani kroz HVO, dali za obranu glavnog grada, koja se pokazala ključna i za obranu čitave države BiH.

– Najveći uspjeh agresora je upravo u tome što je došlo do sukoba bošnjačkog i hrvatskog vodstva, tako da se očita agresija počela prikazivati kao “građanski rat” – kazao je prof. dr. Pejić, pozvavši na obnovu ideala ravnopravnosti, suživota i tolerancije na temelju kojih je 29. svibnja 1992. godine i formiran HVO Sarajevo i koji su nužni danas ukoliko se želi napredak naše domovine Bosne i Hercegovine.

7 Comments

 1. “Najveći uspjeh agresora je upravo u tome što je došlo do sukoba bošnjačkog i hrvatskog vodstva, tako da se očita agresija počela prikazivati kao “građanski rat” – kazao je prof. dr. Pejić”
  PA PEJIĆU LUPAS GDJE SI BIO TIH GODINA?
  HVO je toliko pomogao Sarajevu, da bi muslimanska vojska ubijala, klala, silovala po Srednjoj Bosni. Ima nas koji smo to preživjeli zato gospodo, podvite svoje gizdave repove i BUDITE HUMANI PA NE PIŠITE OVAKVE TEKSTOVE.

 2. Gospodine bojovnici HVO u Sarajevu su branili svoja ognjišta sa HOS-om i ginuli na prvim crtama oko grada.Šaka izdajnika je šurovala i davala gorivo četnicima da ubijaju grad iz svoji teški oruđa po Sarajevu.

 3. Koja ognjista,Pravasu Sa? Je li danas tamo zive ti isti bojovnici?? A? Ja se nesto ne sjecam da su Vares,Kakanj i ostale hrvatske gradove napali Srbi,nego muslimani..To Hrvata sto je i bilo na strani muslimana mogu nazvati izdajicama..Nista vise!! Riga mi se od tih istih Hrvata koji se uporno ovakvim pricama zele uvuci u dupe muslimanima..jer valjda za opstanak tamo i ne preostaje im nista drugo!!

  • Slazem se,u potpunosti!Sad su im Srbi krvi,k’o i uvijek sto se sve svaljuje na Srbe.Ja i moja porodica smo cijel irat proveli u Sarajevu,sa svojim komsijama Bosnjacima i Hrvatima smo dijelili komad hljeba,i na kraju smo morali napustiti grad samo zato sto smo SRBI!A Hrvati,posto su uvijek i bili manjina u Sarajevu,moraju se uvlaciti Bosnjacima.

   • Srbi jesu krivi i nosiče generacijama krivicu za stradanje Sarajeva.Hrvati jesu branili grad i dosta je poginulo bojovnika HVO i HOS-a u obrani grada.Kada su izbili sukobi Armije BiH i HVO onda su veliku cijenu žrtve platili bojovnici HVO Kralj Tvrtko Sarajevo.

 4. Budale!Sano se svađajte i dalje,pa će oni kojima je bio brat,a ne rat i dalje zadovoljno trljati ruke,aVi ćete znati da ste shvatili ovuporuku,kada počnete razmišljati,šta ćete sutra jesti i kako da sami,a samim time i sviskupa bolje živimo.Rat je uvezen i nametnut iz inostranstva,onda,upravo kao i sada ekonomska kriza,a onda po onoj “dobar razlog para vrijedi”,oni što su radili šta su htjeli,to isto čine i dalje.Iz teorijeo ratu,ako to oni koji daju ovdje svoje mišljenje,uopšte znaju nešto o tome,”rat je nastavak politike drugim sredstvima,ali i obratno,kao je sada,”politika je nastavak rata drugim sredstvima.Svi skupa,Dragiprijatelji,molim VAS sve,da dobroo ovome razmislite,pa će Vam onda biti jasne mnoge stvari!Veliki Pozdrav Svima!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*