Od početka godine vlasti u BiH već su potrošile milijardu KM

Brojač proračunske potrošnje jučer je prikazao iznos od jedne milijarde konvertibilnih maraka – toliko su na svim razinama vlasti u BiH potrošile od 1. siječnja do jučer, 12. veljače, priopćio je Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

“Bahatost koju vlasti u BiH pokazuju u raspolaganju proračunskim sredstvima manifestira se, između ostalog, i time što se većina institucija još financira na osnovu odluke o privremenom financiranju, zbog nepoštivanja zakonom predviđenih rokova za donošenje proračuna. Tako 10 od 14 vlada u BiH i dalje financira javnu potrošnju na osnovu ove odluke, čime dokazuju da nisu sposobne zakonski upravljati proračunskim procesom”, stoji u u priopćenju.

“U Bosni i Hercegovini nije slučajno da godinu i pol dana nakon izbora vlasti nisu u stanju donijeti proračun za sljedeću godinu, nego se financiraju odlukama o privremenom financiranju. Ovakve metode dovode građane pred ‘svršen čin’ i nimalo ne doprinose transparentnosti proračunskog procesa. Odluke o privremenom financiranju se donose po hitnoj proceduri, u roku dan-dva, ne uzimajući u obzir mišljenja stručnjaka i javnosti. Privremenim financiranjem se ignoriraju tekuća makroekonomska kretanja i samo se ponavlja proračunska potrošnja iz prethodne godine, odnosno u samoj strukturi potrošnje se ništa ne mijenja”, rekao je izvršni direktor Fondacije CPI Damir Mehmedbašić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*