Od svih političara Dodik je najsličniji Miloševiću

Žarko Puhovski
Žarko Puhovski
Profesor političke filozofije na Filozofskom fakultet te jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Žarko Puhovski kazao je u intervjuu za Dnevni avaz da je srbijanska Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici značajan napredak u demokratizaciji te zemlje i njenom suočavanju s istinom.
“Ta deklaracija dolazi u vrijeme kada možemo reći da je ona zakasnila. Bilo bi bolje da je taj potez došao ranije, iako je i sada dobrodošao. Ali, u odnosu na raniji period, to svakako jest napredak i treba ga posebno tretirati kao napredak. Ja bih to još više tretirao kao napredak kada ne bih znao koliko je bilo vanjskog pritiska na srbijanske funkcionere da se to učini. Ali, kada se gleda unutrašnja diskusija Skupštine Srbije, poslanici koji su zastupali stajalište da se Deklaracija usvoji bili su pod žestokim pritiskom kolega”, smatra Puhovski.
Dodaje kako ne vidi nikakvog problema da se usvoji deklaracija za zločin nad Srbima, jer nedvojbeno je bilo zločina nad njima.
“U svim dijelovima bivše Jugoslavije stalno se govori: ‘To što su vaši tukli naše, jeste razlog da naši tuku vaše.’ Taj tip kolektivizma zaista je opasan. Ali, kada se govori o nacionalnim skupinama, nema spora da su i Srbi bili žrtve. Nema jednog naroda ili korpusa koji je bio isključivo žrtva. Naravno, neki su puno više bili žrtve”, rekao je Puhovski.
Po njegovom mišljenju, manji je problem što Beograd dočekuje Dodika, nego što dočekuje osuđenog ratnog zločinca Biljanu Plavšić, jer je Dodik izabran srpski funkcioner. Osim toga, Dodik je čovjek koji sigurno nije ratni zločinac, ali je jednako tako sigurno da je ratni profiter, ističe Puhovski. Napominje kako je Dodik čovjek koji tri dana radi za slovenske, hrvatske i austrijske ekonomske interese, a jedan dan u tjednu drži pročetničke govore da bi to sprao. Dodaje kako u takve govore Dodik ne vjeruje, no vjeruje mnogo ljudi koji ga slušaju.
“On je opasan upravo zato što nije izravno nacionalista. On je nacionalista koliko je bio i Slobodan Milošević, koji je mislio da će držati komunistički sustav rabeći nacionalističku retoriku i onda ušao u igru iz koje više nije mogao van. Njemu je bilo svejedno koga će ubiti, ali mu nije bilo do nacionalističke ideologije, nego do vlasti. Dodik je najsličniji Miloševiću od svih političara nakon Miloševića”, napominje Puhovski.
Na pitanje kako komentira razgovore hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića o Bosni i Hercegovini, Puhovski odgovara kako je ono što se događa BIH odgovornost same BiH. “Oprostite, ako se vi ne bavite svojim poslovima, ko će se njima baviti? To je jedna vrsta realističke politike. To nije ni iskreno, niti pravedno. Ali, u realnim događanjima u svijetu, oko BiH se stvorila rupa u koju će netko ući. Netko od jačih. Naime, BiH deset godina nije u stanju izaći iz okvira zadanih Daytonom i postići minimalni konsenzus o nekakvom “p” od promjena. Za to nisu krivi samo Srbi. Sve tri nacionalne elite su se pokazale nesposobnim za pregovaranje”, ističe Puhovski.
Dodaje kako postoje austraijanci i Slovaci koji se bave Bosnom i Hercegovinom, a onda Hrvati i Srbi kažu: ”Bolje da se mi bavimo BiH, nego Austrijanci ili Slovaci”. BiJ je pet vlekova propustila, a od rata je prošlo 15 godina, koje su propuštene smatra Puhovski. Dodaje da ne opravdava da se netko iz Hrvatske i Srbije bavi BiH, iako misli da se aktualno vodstvo Hrvatske boji baviti BiH i malo se bavi njome.
O aktualnim aferama u Hrvatskoj, Puhovski je kazao da su počele kao obračun HDZ-ovskih frakcija, ali je izašlo iz kontrole.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*