Odbijena jamčevina, Sanader ostaje u pritvoru još 2 mjeseca

Bivši premijer Ivo Sanader zbog opasnosti od bijega ostat će u u istražnom zatvoru u Remetincu još dva mjeseca, odlučio je danas zagrebački Županijski sud na ročištu zatvorenom za javnost.

Sudac istrage Krešimir Devčić u ponedjeljak je odbio prijedlog obrane da se Ivo Sanader pusti uz do sada najveću ponuđenu jamčevinu ikada od 12, 4 milijuna kuna.

Kako je novinarima rekao Sanaderov odvjetnik Goran Suić, Sanaderu su kod prikupljanja jamčevine pomogli prijatelji, budući da mu je sva imovina blokirana. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić založio je svoju kuću, a zastupnici Mario Zubović i Jerko Rošin svoje stanove. Također, hipoteku na svoj dio kuće u Kozarčevoj stavila je Snaderova supruga Mirjana.

Obrana ima pravo žalbe

Na ovu odluku suda obrana ima pravo žalbe, a  o raspravi odlučuje izvanraspravno vijeće suda.

Bivši premijer je u zatvoru od 18. srpnja kada je izručen iz Austrije, a istražni zatvor mu je određen još 9. prosinca prošle godine zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slučaju Fimi medija.

Tu je odluku donio sudac istrage Krešimir Devčić koji je donio i današnju odluku.

Sanader je kao i ranije iz Remetinca na Županijski sud dovezen kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska vozila, no ovoga puta na stražnji ulaz suda nisu došli Petrinjskom, nego Amruševom ulicom, vozeći se suprotnim smjerom.

U aferi Fimi medija bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a kao prvoosumnjičeni se tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišićem i ostalim osumnjičenicima te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.

Podignute dvije optužnice

Protiv Sanadera su od izručenja podignute dvije optužnice, za ratno profiterstvo zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od kredita koji je austrijska Hypo banka dala Hrvatskoj te za primanje 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Szolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Sudac istrage Krešimir Devčić koji je bivšem premijeru Ivi Sanaderu danas za još dva mjeseca produljio istražni zatvor kazao je da je u odbijanju najviše jamčevine u povijesti hrvatskog pravosuđa presudila činjenica što se protiv bivšeg premijera vodi više postupaka u kojima se šteta procjenjuje na preko sto milijuna kuna.

»Ono što je bilo relevantno i čime se sud rukovodio bila je činjenica da se protiv Ive Sanadera ne vodi samo ovaj postupak nego imamo još nekoliko procesa koji traju i tu se protupravna imovinska korist i šteta procjenjuje na preko sto milijuna kuna«, kazao je Devčić.

Dodao je da sud u obzir morao uzeti i okolnost da se »radilo o jednom od najviših državnih dužnosnika koji ima brojne kontakte u zemlji i inozemstvu«.

Pojasnio je da na odluku o produljenju pritvora obrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, dok se u slučaju negativnog ishoda obrana može obratiti i Ustavnom sudu.

»Činjenica je da protekom vremena argumenti za istražni zatvor moraju biti kvalitetniji, moraju se naći novi elementi«, kazao je Devčić, ističući da će njegova odluka, ako postane pravomoćna, za dva mjeseca opet biti podvrgnuta kontroli suda.

Opasnost od bijega

Odluku o produljenju pritvora javnosti su prvi objavili Sanaderovi odvjetnici ističući da opasnost od bijega, što je kao razlog pritvaranja naveo USKOK, otklanjaju i jamstva u iznosu od 12,4 milijuna kuna, odnosno založna prava na imovinu koju su dali predsjednik Sabora Luka Bebić, Sanaderovi prijatelji i bivše stranačke kolege Mario Zubović i Jerko Rošin te njegova supruga Mirjana Sanader.

Jedna od Sanaderovih odvjetnica Jadranka Sloković ustvrdila je da bi iznos založene imovine, zajedno s onom koja je blokirana Sanaderu, bio dovoljan da se eventualna imovinska korist podmiri u cijelosti.

»Ovaj postupak i odbijanje jamstva predstavlja kaznenu ekspediciju, mi smo vrlo razočarani i smatramo da je Sanader osoba koja je opće prepoznatljiva«, kazala je odvjetnica. Dodala je da je obrana, osim toga, ponudili i Sanaderovu putovnicu te druge mjere opreza koje bi ga omogućavale u slobodnom kretanju.

»Smatramo da te činjenice apsolutno anuliraju potrebu njegova zadržavanja u zatvoru te da bi one u svojoj ukupnosti bile dovoljne da se istražni zatvor zamijeni blažom mjerom. Ovakav stav suda upućuje da u tom zahtjevu nemamo puno šansi«, ustvrdila je Sloković dodajući kako se ipak nada da će stav suda u žalbenom postupku biti drugačiji.

Odvjetnik Čedo Prodanović ocijenio je da odbijanje jamčevine pokazuje da sud, osim do Sanadera, ne drži niti do predsjednika Sabora koji je drugi čovjek države.

»On nije založio samo svoju imovinu nego i ugled. Stao je iza Sanadera vjerujući da neće izigrati njegovo povjerenje i da bi na bilo koji način povrijedio imovinu i ugled ljudi koji su se za njega založili pred javnosti«, dodao je Prodanović.

Na pitanje je li i Sanader nešto kazao sucu istrage Prodanović je rekao da je bivši premijer ponovio kako u vrijeme uhićenja nije bježao, nego da se vraćao u Hrvatsku, o čemu su, tvrdi, bili obaviješteni najviši dužnosnici USKOK-a, tužiteljstva i Ravnateljstva policije.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da je zadovoljna sudskom odlukom te da ne želi komentirati tvrdnje obrane da su svi, pa i čelnici državnog odvjetništva, znali da se Sanader vraćao u Hrvatsku.

Sanader će parlamentarne izbore, najavljene za 4. prosinca, po svemu sudeći dočekati iza rešetaka.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*