Odgođena rehabilitacija Draže Mihailovića, pred sudom prosvjedovalo desetak aktivista

Beogradski viši sud danas je, kako je i bilo najavljeno, nastavio raspravu o o zahtjevu za rehabilitaciju četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata Draže Mihailovića. Kako javlja Blic, pred sudom je prosvjedovala grupa od pet-šest pripadnica organizacije “Žene u crnom” s dva dva transparenta. Na jednom je pisalo “Mihailović = Mladić = Genocid”, a na drugom “Rehabilitacija Mihajlovića je fašizacija Srbije”.

Prema istom izvoru, za postupak vlada veliki interes u Hrvatskoj, što se vidi iz toga što je bio prisutan veliki broj hrvatskih novinara.

Svjedočio je predsjednik srbijanskog državnog povjerenstva za tajne grobnice strijeljanih nakon Drugog svjetskog rata Slobodana Markovića, a zastupnik predlagača rehabilitacije Zoran Živanović novinarima je po završetku ročišta kazao kako je Marković već na dva prethodna ročišta govorio o nedostatcima na koje je predlagačka strana ukazivala u prijedlogu za rehabilitaciju.

Po Živanovićevim riječima, Marković je to podupro određenim dokazima i dokumentima, a do konačne odluke suda o rehabilitaciji nije ostalo mnogo stvari o kojima treba odlučiti. “Još je potrebno preslušati neke audio snimke… i možda, ukoliko sud bude smatrao da treba, saslušati još nekog od svjedoka”, rekao je Živanović te dodao kako ne može sa sigurnošću procjeniti bi li konačna odluka mogla biti donešena na slijedećem ili nekom kasnijem ročištu.

Tijekom ročišta, pred sudom je više desetina, većinom mladih, pripadnika nevladine udruge “Žene u crnom” i “Nove komunističke partije Jugoslavije” prosvjedovalo protiv rehabilitacije Mihailovića. U jednom trenutku žestoko su se verbalno sukobili s desetak, znatno starijih, pristaša Mihailovića, no sve se ubrzo smirilo nakon policijskog upozorenja.

Beogradski prvi osnovni sud 16. ožujka je, u okviru postupka za utvrđivanje smrti Mihailovića, objavio oglas u kojem se pozivaju svi koji imaju spoznaja o smrti Mihailovića da se u roku od 30 dana jave tome sudu.

Odluku o zahtjevu za njegovu rehabilitaciju viši sud ne može donijeti bez dokaza o Mihailovićevoj smrti, pri čemu službena dokumentacija o tome gdje je i kada strijeljan i pokopan ne postoji, a predpostavlja se da ondašnje vlasti nisu željele da se zna grobno mjesto Mihailovića.

Dragoljub “Draža” Mihailović (1893.-1946.), poznat i kao Čiča, bio je srpski general koji je u Drugom svjetskom ratu vodio četnike. Nakon rata jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratnog zločina, nakon čega je strijeljan sredinom 1946. u Beogradu.

Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a zahtjev za rehabilitaciju podnio je njegov unuk Vojislav Mihailović, tražeći poništenje presude kojom je njegov djed 1946. godine pred vojnim sudom osuđen na smrt strijeljanjem, kao i povratak njegovih građanskih prava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*