Odlazak legende: Kodak proglasio stečaj

Nakon 131 godine postojanja, kompanija Kodak, gigant foto-industrije i jedna od vodećih američkih korporacija, proglasila stečaj. Dolaskom digitalne ere Kodak jednostavno nije uspio držati korak s konkurencijom, premda je upravo ta kompanija na tržište izbacila prvi digitalni foto-aparat Kodak DC-100.

Kodak se na tom području dokazao i predstavljanjem foto-CD-a te, nešto kasnije, specijalnog foto-diska, ali nije uspio zaizeti potrebni dio novog tržišta, a analogna tehnika doživljavala je rapidan pad prodaje.

Uprava Kodaka spas je pokušala naći u prebacivanju težišta proizvodnje s kamera na pisače, ali to nije dalo očekivani rezultat.

Zadnji pokušaj spasa Kodaka bilo je oglašavanje prodaje paket od čak 1100 patenata, za koji stručnjaci kažu da vrijedi između dvije i tri milijarde dolara, ali i podizanje tužbi protiv velikih konkurentskih kompanija za neovlašteno korištenje Kodakovih patenata. U samo tjedan dana podnesene su tužbe protiv četori kompanije – Apple, Samsung, HTC-a i Fuji – zbog “krađe patenata”.

Sve je to na kraju tek dio neuspješne borbe Kodaka s konkurencijom koja se brže prilagodila digitalnom dobu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*