Odlazeći američki veleposlanik English: BiH može uspjeti samo kao funkcionalna država

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English naglasio je da njegova zemlja ostaje privržena Daytonskom mirovnom sporazumu i da Bosna i Hercegovina može uspjeti na putu ka Europskoj uniji samo kao funkcionalna država u kojoj lideri moraju još puno raditi na uspostavljanju kulture dijaloga i kompromisa.

English je, tijekom oproštajnog posjeta Banjoj Luci, razgovarao s predsjednikom RS Rajkom Kuzmanovićem, koji je, osvrćući se na odluku Međunarodnog suda pravde, da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije nije protivno međunarodnom pravu, istaknuo da ovo savjetodavno mišljenje “može imati dalekosežne posljedice na očuvanje stabilnosti i teritorijalnog integriteta svih država u svijetu sa složenim etničkim sastavom stanovništva”.

– RS će ostati mirna i posvećena Daytonskom mirovnom sporazumu, ali i dalje privržena principu očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, dodao je entitetski predsjednik.

Također, tijekom sastanka istaknuta je neophodnost zatvaranja OHR-a u BiH, odnosno njegove tranzicije u ured specijalnog predstavnika Europske unije.

“Entitetski predsjednik je podsjetio i na spremnost predstavnika RS da i dalje naporno rade na svim pitanjima koja su rješiva u smislu postizanja koncenzusa i dogovora u BiH, naročito kada je u pitanju njeno približavanje Europskoj uniji, ali sve dok se ne umanjuju nadležnosti, ustavni kapacitet i teritorijalni integritet RS kao sastavnog djela BiH”, saopćeno je iz Kuzmanovićevog ureda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*