Odobreno izručenje Bojana Gudurića Hrvatskoj

guduric1Bojan Gudurić, jedan od šestorice optuženih za ubojstvo novinara i suvlasnika hrvatskog tjednika »Nacionala« Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, bit će izručen Hrvatskoj. Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Bariša Čolak odobrio izručenje Bojana Gudurića pravosudnim tijelima Hrvatske. U obrazloženju odluke stoji kako je ona temeljena na činjenici da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje te da će se Gudurićeva ekstradicija u Hrvatsku obaviti po dogovoru ureda Interpola u Sarajevu i Zagrebu.
Gudurić se uoči početka suđenja u Zagrebu predao u Banjoj Luci i nije se protivio izručenju Hrvatskoj. Njegovo izručenje tražila je i Srbija, jer je u toj zemlji osuđen na četverogodišnju zatvorsku kaznu znog niza bljački, no pravosuđe BiH ipak je udovoljilo hrvatskom zahtjevu. U odluci je to ovako obrazloženo: “Cijeneći da je za kazneno djelo zbog kojega Gudurića potražuje Republika Hrvatska propisana teža kazna od kazne izrečene u Republici Srbiji, da je Republika Hrvatska ranije podnijela ekstradicijsku molbu i da izručenjem Bojana Gudurića postoji mogućnost njegova daljnjeg izručenja u Republiku Srbiju, ministar pravde BiH donio je ovakvo rješenje.”
Ravnateljstvo policije u Zagrebu priopćilo je da je u 13 sati zaprimilo obavijest Interpola Sarajevo kao i Rješenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine o izručenju Bojana Gudurića te da su u tijeku su dogovori o terminu i načinu izručenja Gudurića Republici Hrvatskoj. Napominje se također da je postupak izručenja tajan, da se stoga ne može govoriti o terminu, mjestu i drugim detaljima vezanim uz izručenje, ali se očekuje da će ono biti obavljeno u narednih nekoliko dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*