Odluka o zatvoru za Glavaša u idućih osam dana

Sudbeno vijeće Suda BiH u ponedjeljak je održalo javnu sjednicu o zahtjevu hrvatskog pravosuđa za izvršenje zatvorske kazne na koju je osuđen Branimir Glavaš, nakon koje se Vijeće povuklo, te se očekuje odluka. Kako doznajemo, trebala bi biti donesena za osam dana.

Glavaš se u ponedjeljak nije pojavio u sudnici, a na sjednici su predstavljeni stavovi uključenih strana. Po odvjetniku je Glavaš priopćio da će poštovati svaku odluku Suda BiH.

Još ranije, Vijeće je razmotrilo dokumentaciju koju je uputilo hrvatsko pravosuđe, a strane u postupku bile su pozvane da do 20. rujna iznesu stavove o zahtjevu pravosudnih tijela Hrvatske koji se odnosi na izvršavanje Glavaševe kazne.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je od vijeća Suda BiH da potvrdi kaznu od osam godina zatvora. Zamjenica glavnog tužitelja BiH Jadranka Lokmić-Misirača izjavila je da je jasno kako su ispunjeni svi uvjeti za izvršenje presude izrečene u Hrvatskoj.

Predstavnik Glavaševe obrane, odvjetnik Nikica Gržić, zatražio je od Sudbenoga vijeća da uzme u obzir olakotne okolnosti i smanji zatvorsku kaznu na koju je Glavaš osuđen u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, Glavaš je osuđen za kaznena djela iz 1991., kada je i u BiH na snazi bio zakon – iz tadašnje SFRJ – koji je predviđao blaže zatvorske kazne za ratni zločin. Odvjetnik je zatražio i da sudsko vijeće odgodi donošenje odluke ustvrdivši kako zahtjev Hrvatske za priznavanje i provedbu presude nije cjelovit, pa je zatražio da se predmet vrati hrvatskome ministarstvu pravosuđa.

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu je 8. svibnja 2009. izrekao nepravomoćnu presudu kojom je Glavaš osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Vrhovni sud Hrvatske je 30. srpnja ove godine Glavašu smanjio kaznu s deset na osam godina zatvora.

Glavaš je početkom svibnja prebjegao u BiH, gdje je dobio državljanstvo, no nakon što je presuda postala pravomoćna, na njegov slučaj mogu se primijeniti odredbe Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima između BiH i Hrvatske. Taj su sporazum 10. veljače ove godine potpisali hrvatski i bosanskohercegovački ministar pravosuđa, a njime je predviđena obveza pravomoćno osuđene osobe da izdržava kaznu, bez obzira na to nalazi li se u zemlji gdje joj je kazna izrečena ili je u drugoj državi na temelju dvojnog državljanstva ili stalnog prebivališta. Temeljem Sporazuma, Sud BiH je 2. rujna preko ministarstva pravosuđa BiH primio zahtjev hrvatskih pravosudnih tijela za izvršenje zatvorske kazne od osam godina koju je Glavašu pravomoćno izrekao Vrhovni sud. Sud BiH treba razmotriti izrečenu kaznu, zatim je potvrditi ili eventualno odredi manju.

U skladu sa Sporazumom o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, osuđenima ne može biti određena veća zatvorska kazna od one koju je pravomoćno izrekao nadležni sud u jednoj od dvije države, ali postoji mogućnost da kazna bude smanjena, kao nedavno u slučaju također »odbjegloga« osuđenog liječnika Ognjena Šimića.

Kada je riječ o Glavašu, zanimljiva je njegova nedavna izjava kako se ne želi vraćati u Hrvatsku da bi odslužio kaznu, nego će »radije nevin robijati osam godina u Zenici u BiH nego više i jedan jedini dan politički presuđen u hrvatskom zatvoru«.

Naime, nakon ročišta o zahtjevu pravosudnih tijela Hrvatske za izvršenje zatvorske kazne od osam godina zatvora, Glavaš je rekao da, kakva god presuda bude, on abolira BiH od te presude i povinovat će se odlukama pravosuđa BiH, jer ova zemlja nije sudjelovala u ”njegovom političkom progonu”.

– Da mi ponude kućni pritvor u Titovoj vili `Jadranka` na Brijunima ili ćeliju u Zenici ja bih odabrao Zenicu, rekao je Glavaš.

Govoreći o pisanju hrvatskih medija da planira prodati imovinu u BiH i pobjeći u SAD, Glavaš je rekao da se radi o zlonamjernim informacijama.

Na odluku Suda BiH nezadovoljna strana moći će se žaliti.

Izvor: Vjesnik

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*