Odluku da državljani BiH u Hrvatsku ulaze s osobnom kartom moraju podržati sve članice EU-a

osobna-bih-w-270Generalna konzulica Republike Hrvatske u Banjoj Luci Dunja Jevak rekla je da će se Hrvatska kod ostalih članica EU zauzeti da građani BiH, kad Hrvatska bude u EU, i dalje mogu u ovu zemlju ulaziti sa osobnim kartama.

“Međutim, odluka o takvom načinu prelaska granice bila bi izuzetak od pravila i ne može je donijeti samo Hrvatska, već je moraju jednoglasno donijeti sve države članice EU”, izjavila je Dunja Jevak.

Ona je za Nezavisne novine dodala da Hrvatska i BiH intenzivno rade na konačnom usuglašavanju novog ugovora o graničnim prijelazima i novog sporazuma o pograničnom prometu, jer će se njihovim sklapanjem osigurati kontinuitet u prometu ljudi i robe preko granice.

Dunja Jevak je pojasnila da, ako EU ne odobri izuzeće za državljane BiH, oni će, kao i ostali državljani zemalja izvan EU-a, morati imati važeću putnu ispravu u koju će hrvatska granična policija pri svakom ulasku ili izlasku, provodeći kontrolu, otiskivati ulazno/izlazni štambilj.

Prema njenim riječima, stanovnici pograničnog područja moći će prelaziti granicu bez putovnica, ali s pograničnom propusnicom, i to ne samo na graničnim prijelazima za međunarodni promet, nego i na prijelazima za pogranični promet, pa i prelaznim mjestima koja će im biti unesena u pograničnu propusnicu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*