Određen pritvor bivšem pripadniku “Maturica”

Odjel I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine donio je 3. studenog 2010. godine rješenje, u predmetu Krešimir Božić i drugi, kojim se određuje jednomjesečni pritvor Miroslavu Aniću. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 1. priosinca 2010. godine.

Miroslav Anić osumnjičen je za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret. Pritvor je, određen, budući da je utvrđeno postojanje bojazni od bijega osumnjičenog. Zatim, sud je, u odnosu na osumnjičenog, odredio pritvor i zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i suučesnike. Pritvor je u odnosu na osumnjičenog određen zbog postojanja izvanrednih okolnosti, koje s obzirom na način izvršenja i posljedicu izvršenog krivičnog djela ukazuju da bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, službeno je priopćeno.

Miroslav Anić je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je kao bivši pripadnik Postrojbe za posebne namjene “Maturice” pri HVO Kiseljak, počinio ratne zločine na području Vareša i Kiseljaka.

Osumnjičeni je više godina bio nedostupan Tužiteljstvu BiH, jer se nalazio na području Republike Hrvatske, a prije nekoliko dana predao se Tužiteljstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*