Održan 12. festival “Kao nekad pred Božić” u Sarajevu

Dvanaesti festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja «Kao nekad pred Božić 2011», u produkciji Udruge Libertas, održan je 7. prosinca u dvorani Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Kao i prethodnih godina, posjetitelji su uživali u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama.

Glazbeno-scenski spektakl «Kao nekad pred Božić» osmišljen je kao centralna predbožićna manifestacija u BiH, koja se održava u Sarajevu, glavnom gradu BiH, a autor i producent festivala «Kao nekad pred Božić» mr. sc. Marijo Pejić naglašava da su osnovni ciljevi ovoga projekta stvaranje blagdanske atmosfere i doprinos kulturnom životu grada Sarajeva i BiH, te prenošenje božićnih poruka mira, veselja, radosti i tolerancije kroz prigodnu muziku, tekst i vizualni događaj.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu ove godine sudjelovali su Miro Ungar, Šima Jovanovac, Savez amaterskih kazališta Slavonije i Baranje, HKUD «Husino», Zbor «Prijatelji Katoličkog Školskog Centra Sveti Franjo»-Tuzla, Klapa «Narenta»-Mostar, Tamburaški orkestar Župe Uzašaća Gospodinova- Novi Travnik, Leona Sušić, Ivana Tomić, Dječja baletna skupina «Libertas»-Sarajevo, Vedrana Tičić i Jakša Jurjević, Željka Katavić-Pilj i Sabahudin Kurt, Dragan Gagi Danilović, Pero Križanović, ženska klapa «Neviste»-Imotski, Romeo Nikolić, tamburaška skupina «Kristali»-Županja, dječja tamburaška skupina «Begović family»-Županja, « Hercegovački bećari», Lora i Doria Jelić, Vesna Kartuš, M-G-M Bend-Osijek, Subotički tamburaški kvartet, Ivan Šarić i Udruženje umjetnika «Bellarte»-Sarajevo.

U Novogodišnjem revijalnom dijelu Festivala nastupili su doajeni glazbene scene Matko Jelavić, Zorica Kondža, Rajko Dujmić i Ivo Pattiera koji su svojim nezaboravnim hitovima, poput «Majko stara», «Singing that rock ‘n’ roll», «Milena, generacijo» i «Pjesmom te ljubim», podigli publiku na noge. Voditelji programa bili su Vedrana Tičić i Jakša Jurjević.

Visoki pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala bio je Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, a pokroviteljica Karolina Pavlović, predsjedateljica Doma naroda PS FBiH.

U svom pozdravnom govoru, prilikom otvaranja Festivala »Kao nekad pred Božić 2011«, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir je kazao:

– Radostan sam i zadovoljstvo mi je biti nazočan ovom prelijepom, svečanom događaju, a posebna mi je čast što sam mogao doprinijeti njegovoj realizaciji. Već sam naziv «Kao nekad pred Božić» budi u svima nama posebne emocije, napose, nostalgiju, a uvjeren sam i želju da ovaj Božić, kao i one nekada, dočekamo u obiteljskom ozračju, ispunjeni ljubavlju, mirom i radošću. Božić je nama katolicima najradosniji dan i mnogi od nas su spremni tu radost podijeliti s drugima. Taj osjećaj i potreba dijeljenja te radosti imaju posebno značenje upravo ovdje, u Bosni i Hercegovini, gdje su narodi i građani različitih vjera, a upućeni jedni na druge. Vjerujem da svi mi, okupljeni večeras ovdje, nosimo u sebi poruke mira i ljubavi, vjere i nade, hrabrosti i snage, i pozivam okupljene večeras ovdje, ali i one koji nisu tu, da te poruke prenosimo riječima, kao i djelima… Neka ta djela budu tek mali čin naše zahvalnosti. Poziv na ista djela upućujem i pravoslavnim vjernicima, koji se također pripravljaju na proslavu Kristovog rođenja, kao i vjernicima islamske vjere i svim drugima. Tako se to činilo nekad pred Božić i tako bi trebalo biti uvijek Ne zaboravimo se radovati, ne zaboravimo ljubiti i, prije svega, ne zaboravimo opraštati. Čestitam organizatorima na entuzijazmu i trudu koji ulažu u organizaciju ovog događaja, a svim izvođačima zahvaljujem na trudu koji nam daruju kroz svoj nastup.

Predsjedateljica Doma naroda PS FBiH Karolina Pavlović je uputila apel svima koji se raduju Kristovom rođenju, u spoznaji i vjeri, kako je Krist za nas i naše otkupljenje rođen da bi podnio najveću žrtvu, da učine napor u prihvaćanju drugih te da svatko od nas pronađe način kako pomoći onome, kome je pomoć uistinu potrebna.

BHT1, generalni medijski pokrovitelj, snimku Festivala »Kao nekad pred Božić 2011« emitirat će u svom programu na Badnjak, prije početka prijenosa polnoćke iz sarajevske katedrale.

Mali poljoprivredno-turistički božićni sajam

U sarajevskom BKC-u 7. prosinca je upriličen III. mali poljoprivredno-turistički božićni sajam. Tom prigodom kao izlagači predstavili su se Udruga «Etno Ana» – narodna nošnja, Udruga «Snaše zlatne niti» – listarići, Udruga «Zlatne ruke» – šlingeraj, Mesnica AS – gastro ponuda, TZ grada Županje – tradicijski proizvodi i suveniri, Vin stil – obućarsko trgovački obrt, Udruga «Medna rosa», OPG «Baotić», U.O.O.U.D.B. HVO Sarajevo, »Akademija Brezar«-Sarajevo i drugi.

– Drago mi je što i ove godine sudjelujemo na ovom malom sajmu i što imamo priliku Sarajlijama predstaviti bogatstva naše božićne tradicije i kulinarske kulture. Drago mi je što su ova naša druženja postala tradicionalna, kazao je gradonačelnik grada Županje Davor Miličević.

– Zadovoljstvo mi je što i naša udruga sudjeluje u organizaciji ovoga sajma. Ove godine izložili smo kolačiće, čestitke i suvenire koje su izradile ženske članice naše udruge i djeca naših članova, kazao je Vladimir Džakula, glavni tajnik U.O.O.U.D.B. HVO Sarajevo.

Posjetitelje sajma zabavljao je tamburaški sastav »Čežnja«.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*