Održan prijem povodom Dana državnosti, Radmanović se nije pojavio

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i Željko Komšić organizirali su večeras u zgradi državnog Predsjedništva prijem povodom 25. studenog, Dana državnosti BiH.

Prijemu nazoči veliki broj uzvanika iz društvenog, akademskog, diplomatskog, vojno-diplomatskog i vjerskog života BiH, a događaj prate i brojne novinarske ekipe.

Kao i ranijih godina, prijemu ne nazoči predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović koji je ranije naglašavao da BiH još nema zakona o praznicima.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se 25. studenog jer su na taj dan 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar Jugoslavije.

Odbornici su tada usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da BiH i njene narode u zemlji i inozemstvu ubuduće mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*