Održana druga sjednica Povjerenstva za Međugorje

Međunarodno povjerenstvo za praćenje Međugorja sastavljena od 17 članova, od kojih pet Hrvata, a koju je utemeljila Sveta Stolica, završila je svoju drugu sjednicu u Vatikanu. Kako doznajemo glavna tema sjednice bila je analiza poduzetih aktivnosti oko istraživanja ovoga fenomena.

Na sjednici je razmatran rad stručnjaka i teologa Franje Topića, Mije Nikića, Nele Gašpar, Mihalyja Szentmartonyja te svećenika vještaka Maria Davida Jagerea, Salvatorea Perrellea, Pierangela Sequerija, Zdzislawa Josefa Kijasa i Tonija Anatrelle. Ovih devet stručnjaka i vještaka svoje će rezultate predstaviti predsjedatelju Komisije kardinalu Camilu Ruiniju te kardinalima Jozefu Tomku, Vinku Puljiću, Josipu Bozaniću, Julianu Herranzu, Angelu Amatu, Achimu Schutzu, Krysztofu Nykielu.

U radu druge sjednice povjerenstva u Rimu sudjelovali su i biskup Mostarsko –duvanjski i trajni upravitelj Trebinjsko – mrkanjski dr. Ratko Perić i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije i bivši međugorski župnik dr. Ivan Sesar.

Inače, povjerenstvo je 17. ožujka utemeljeno pri Kongregaciji za nauk vjere, a na čelu joj je kardinal Camillo Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Prvi sastanak održala je početkom travnja. Kako je već ranije izvijestio voditelj Ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi, poslije objavljivanja osnivanja međunarodnog povjerenstva za Međugorje, ono će svoj rezultat istraživanja iznijeti Kongregaciji za nauk vjere.

Rezultati ovoga istraživanja neće u međuvremenu biti dostupni javnosti. Vjerovalo se da će povjerenstvo raditi javno, što je promijenjeno u zadnji trenutak. Sveta Stolica je Međugorje stavila pod svoju nadležnost. Povjerenstvo za istraživanje fenomena Međugorja očekuje opsežan posao. Rad će početi na temelju ishodišne točke za koju se vezuje međugorski fenomen, a to su ukazanja šestoro vidjelica u lipnju 1981. godine.

Nakon rada triju povjerenstava posljednji sud dala je jugoslavenska komisija 1991. godine u Zadru kada je rečeno da se na temelju dotadašnjih istraživanja nije mogla utvrditi nadnaravnost događanja, no ostavljen je prostor za nova istraživanja koji je sada došao na red.

Izvor: Bljesak.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*