Održana prva sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora

Prva sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH održana je u četvrtak u Domu HDZ-a BiH u Mostaru.

Tom prilikom Predsjedništvo HNS-a BiH utvrdilo je strukturu i djelokrug rada Glavnog vijeća. Razmotrilo je i aktualnu političku situaciju u BiH ocjenjujući je najdubljom političkom i institucionalnom krizom od rata.

“Iako je politička kriza permanentno stanje, sada imamo i institucionalnu krizu koja je prouzrokovana djelovanjem grupe stranaka koje su suprotno zakonu i ustavu prišle ‘uspostavi vlasti’ u Federaciji BiH a što je već onemogućilo i uspostavu vlasti na razini BiH do današnjeg dana”, stoji u priopćenju iz Predsjedništva HNS-a BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH smatra kako je prioritet hitna uspostava zakonodavne i izvršne vlasti na razini BiH i paralelno s tim, kako navode, vraćanje u zakonske i ustavne okvire vlasti u Federaciji BiH, sastavljene od političkih subjekata koji predstavljaju većinski izborni legitimitet svakog naroda u Federaciji BiH.

Predsjedništvo HNS-a BiH očekuje da međunarodna zajednica, konkretno OHR, da svoj konstruktivan doprinos, jer je to preduvjet za uspješno rješavanje političke i institucionalne krize, stoji na kraju priopćenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*