Održana svečana promocija Napretkovog doma “Trebević”

Na Trebeviću je u utorak, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a pod sloganom “Napredak i prijatelji vraćaju Trebević Sarajlijama”, upriličena svečana promocija Naprektovog doma “Trebević”. Na svečanosti je sudjelovalo više od 150 gostiju iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine te prijatelji iz talijanske organizacije Movimento Cristiano Lavoratori (MCL), koja je osigurala veliki dio financijskih sredstava za gradnju doma.

Na samo početku pozdravim govorom ovu je svečanost otvorio predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić. “Između više imena ovaj objekt smo nazvali Dom, jer je to simbol obitelji u kojoj se čovjek rađa i raste, prošireni dom je domovina, a ljubav prema domovini je domoljublje. Nek’ ovaj Dom bude mali doprinos većoj ljubavi prema obitelji i prema domovini”, kazao je Topić i dodao da je Trebević ranije bio linija razdvajanja, a danas je linija spajanja.

Prigodni govorima obratili su se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen te predsjednik MCL-a dr. Carlo Costalli.

Oni su u svojim govorima naglasili važnost ovog projekta i zahvalili Napretku na svemu što čini za svoj narod, a i cijelu zemlju.

Današnji susret označio je i početak još intenzivnije suradnje HKD-a Napredak i MCL-a. Predsjednici ove dvije organizacije su potpisali i ugovor o suradnji, a prof. dr. Franjo Topić uručit je i posebno priznanje MCL-u. Od danas je MCL i službeno kolektivni član Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Ovo je bila prigoda da se zaslužnim institucijama, organizacijama i pojedincima uruče zahvalnice za pomoć pri izgradnji doma.

Na samo kraju svečanosti Dom je blagoslovio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su sopranistica Katarina Kikić, Boris Lončar na violini, mr. Dario Vučić na klaviru te Napretkovi tamburaši iz Novog Sarajeva.

Veliki je broje onih koji su uputili svoje čestitke povodom ovoga događaja, a između ostalih: predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean – Louis Tauran, predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. Ivo Josipović, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske prof. dr. Slobodan Uzelac, ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić, potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa Vlade Republike Hrvatske prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević.

Ovaj objekt koji će biti otvoren za sve ljude dobre volje imat će multimedijalni karakter za održavanje seminara, konferencija, simpozija, kulturnih manifestacija itd. Nalazi se na lokalitet Mali studenac na nadmorskoj visini od 1130 metara, a ukupna veličina objekta iznosi 970 m2. Posjeduje 40 ležaja u tri apartmana i 6 dvokrevetnih i 6 trokrevetnih soba, kuhinju, blagovaonicu, restoran, fitnes salu, terasu i druge prateće sadržaje.

Izvor: napredak.com.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*