Održana zajednička sjednica vlada Srbije i Republike Srpske

Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije održale su danas u Beogradu drugu zajedničku sjednicu na kojoj je zaključeno da između dvije vlade postoji velika suglasnost u svim ključnim pitanjima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je na konferenciji za novinare da je zajednička sjednica bila efikasna i da je razgovarano o svim projektima koji su od velikog značaja za Republiku Srpsku. Istakao važnost izrade studije o komplementarnosti privreda Republike Srpske i Srbije, koja je danas dogovorena, jer će se na taj način izbjeći dupliranje gospodarskih kapaciteta.

Premijer Džombić je rekao da je data podrška osnivanju Instituta Ivo Andrić, čije će osnovne djelatnosti biti jezik i književnost, povijest, politika, pravo, ekonomija, socijalna pitanja, nauka, edukacija, kultura i mediji.

“Suradnja vlada Srbije i Republike Srpske nikada nije bila bolja, imamo direktnu komunikaciju između svih ministara i iza sebe imamo rezultate”, rekao je premijer Džombić.

Na zajedničkoj sjednici dogovoreno je da će Srbija osigurati Republici Srpskoj pozajmicu 20.000 tona pšenice iz robnih rezervi, a razgovarano je i o mogućnosti da JAT omogući let Beograd – Banjaluka – Beč, izjavio je srbijanski premijer Mirko Cvetković.

Dogovoreno je, nastavio je Cvetković, također da će Srbija, do kraja godine, osigurati 850.000 eura za školu “Srbija” na Palama, a u tijeku je projekt kreditiranja nabavke računala za škole u Republici Srpskoj vrijedan 4,5 milijuna eura.

“Razgovarano je i o financiranju kompleksa Donja Gradina – jednog od najvećih stratišta iz Drugog svjetskog rata, te o osnivanju instituta Ivo Andrić“, rekao je premijer Cvetković i dodao da su razgovori koji su vođeni, vezani za Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

Cvetković je ocijenio da između dvije vlade postoji velika suglasnost u svim ključnim pitanjima, da su bilateralni odnosi odlični, te da je suradnja na visokom nivou.

1 Comment

  1. Dokaz da Srbija neodustaje od podjele Bosne i Hercegovine i treba zabraniti posjete bez najave zvaničnim organima Bosne i Hercegovine.Boris Tadić igra igru dvostruki aršina i treba jednom stati na kraj ovim posjetama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*