Održano 45.«Šokačko sijelo-Županja 2012»

45.«Šokačko sijelo-Županja 2012» održano u razdoblju od 11. do 21. veljače pod geslom „Puna srca, pune čaše, neka živi što je neše“ . U okviru programa upriličen je veliki broj zanimljivih kulturno-zabavnih priredbi.

Proteklog vikenda održan je Drugi sajam “Zlatne niti” koji je iznikao je iz projekta ‘Cesta zlatne niti’, koju Turistička zajednica grada Županje provodi već nekoliko godina, a u sklopu koje je osmišljena tematska ruta od 60 kilometara kroz deset mjesta u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji. “Zlatnom niti” povezani su Županja, Štitar, Babina Greda, Cerna, Šiškovci, Gradište, Bošnjaci, Vrbanja, Drenovci i Kruševica, a putnici namjernici u svakom od mjesta približavaju se prirodnim posebnostima, kulturnoj baštini, lokalnim običajima i folklornim manifestacijama te načinu na koji se čuvaju tradicionalne vrijednosti kao stil života cijeloga područja. Tako je i sa samim sajmom gdje posjetitelji mogu vidjeti i kupiti stare tradicijske proizvode.

Suvenire, rukotvorine, eko proizvode i gastro specijalitete izložili su i gosti iz Bosne i Hercegovine- Turistička zajednica grada Tuzle-Podružnica Lukavac i Turistička zajednica grada Ljubuškog. Uz tamburaški sastav “Mladi dukati”, na Sajmu je nastupila i klupska pedagoško- glazbena skupina “Academia-Band” iz Sarajeva, koja je izvedbom najpoznatijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih pop-rock hitova dodatno zagrijala atmosferu i oduševila posjetitelje.

Ovogodišnje “Šokačko sijelo” posjetio je i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, a nazočni su bili i predstavnici Udruge “Libertas” iz Sarajeva te direktor Bosanskog kulturnog centra mr.sc. Marijo Pejić.

“ Već nekoliko godina uspješno surađujemo s turističkim zajednicima iz Tuzle i Ljubuškog, a suradnju imamo i s Udrugom “Libertas” iz Sarajeva, čiji smo gosti već nekoliko godina na festivalu “Kao nekad pred Božić”, koji se održava u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Marijo Pejić je inicijator kulturne suradnje Sarajeva i Županje, a nedavno smo dobili i pismo podrške gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, koji je izrazio nadu da će se suradnja između ova dva grada uspješno razvijati. Prošle smo godine na festivalu “Kao nekad pred Božić” upoznali predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji je posjetio ovogodišnje “Šokačko sijelo” i grad Županju i to nam je izuzetna čast, izjavio je direktor Turističkog ureda grada Županje Mirko Bačić.

Anja Grabovac

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*