Odstupio papa Benedikt XVI., počele oklade – hoće li nasljednik biti Afrikanac ili Talijan?

papa-benedikt-xviPapa Benedikt XVI. od 28. veljače neće više biti poglavar Katoličke crkve. Papa se povlači zbog zdravstvenih razloga, potvrdio je vatikanski glasnogovornik Frederico Lombardi.

Detalji nisu objavljeni. Vatikan je objavio kako bi odluka pape Benedikta XVI. mogla značiti da će mjesto pape biti upražnjeno do izbora novog odnosno da započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante). Lombardi je kazao da bi novi papa mogao biti izabran do kraja ožujka.

Dana 28. veljače od 20 sati mjesto svetog Petra bit će prazno, a onda će se morati sazvati konklava za izbor novog pape, rekao je Benedikt XVI. Svoju sam odluku dugo preispitivao pred Bogom te sam postao siguran da nemam dovoljno snage za obavljanje ove dužnosti. Svjestan sam duhovne naravi ove službe koja se mora obavljati ne samo riječima nego i djelima, ništa manje nego molitvom i patnjom, rekao je papa Benedikt XVI.

Prazna stolica ili sede vacante je izraz kojim se prema kanonskom pravu Rimokatoličke crkve označava vrijeme dok je upražnjena papinska ili biskupska stolica (katedra). Sveta Stolica postaje prazna nakon smrti pape ili njegovog povlačenja, a praznu stolicu predstavlja katedra u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, katedralnoj crkvi rimskog biskupa. U tom razdoblju Svetom Stolicom upravlja Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima. Papina ostavka spominje se kao mogućnost u Kanonskom zakoniku, a jedini uvjeti za valjanost ostavke su da je donesena slobodne volje te da je primjereno objelodanjena.

Benedikt XVI. najstariji papa od 1903.

Papa Benedikt XVI. jedan je od najstarijih papa u povijesti. On je stariji nego što je bio Ivan Pavao kad je umro 2005. i sad je najstariji papa od Lava XIII. koji je 1903. umro s 93 godine, nakon 25-godišnja pontifikata. Benedikt XVI. je 256. poglavar Katoličke crkve i šesti papa Nijemac u povijesti.

Sve očitiji znakovi slabosti i umora pape Benedikta XVI. pokazali su se kad je krenuo na put u Meksiko i Kubu – na aerodromu se prvi put u javnosti pokazao sa štapom. Lani se počeo služiti i pokretnom patformom da ne bi morao hodati po bazilici sv. Petra. Benedikt XVI. preživio je dva blaga moždana udara prije izbora za papu, a ima i visok tlak i artritis. On je jedini papa kojega se javnost može sjećati a da je javno progovorio o mogućnosti povlačenja s dužnosti, iako su i drugi pape o tome privatno razgovarali.

Oklade su počele – Afrikanac ili Talijan?

Kladioničari se već klade na nasljednika Benedikta XVI. Prema talijanskoj agenciji za igre i klađenje Agipro News, na popisu imena visoko kotiraju nigerijski kardinal Francis Arinze s koeficijentom 2,90, zatim slijedi Ganac Peter Turkson (3,25) te Kanađanin Marc Ouellet (6,00). Prvi Talijan je nadbiskup Angelo Scola (8,00), a zatim slijedi trenutačno drugi čovjek Vatikana kardinal Tarcisio Bertone. Kladioničari se već klade i na ime sljedećeg pape: Petar (5,00), Pio (6,00), Ivan Pavao (7,00) te ponovno Benedikt (9,00).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*