Purda: Potpisali smo sve što su tražili kako bi zlostavljanja prestala

Pred sucem za prethodni postupak Suda BiH Halilom Lagumdžijom u utorak je održano saslušanje o molbi pravosuđa Srbije Bosni i Hercegovini za izručenje hrvatskog državljanina Tihomira Purde zbog navodno počinjenog ratnog zločina nad bolesnima i ranjenima.

Purda, koji se pred Sudom BiH još jednom suprotstavio izručenju Srbiji, u vrlo je emotivnom istupu opisao uvjete svoga zatočeništva u Srbiji. “Devet mjeseci proveo sam u zatočeništvu, gdje sam bio izložen svakodnevnom zlostavljanju. Stražari su nas tjerali da jedemo papar i sol, morao sam stajati 12 sati uza zid okrenut leđima, a svaki stražar koji bi naišao udarao bi me palicom. Tukli su me palicom, držali bez vode. Ja i moji kolege potpisali smo sve što su nam dali da potpišemo kako bi ta zlostavljanja prestala i jer nam je život bio u opasnosti”, kazao je Purda, kojemu je ozbiljno narušeno zdravlje nakon boravka u srbijanskim logorima – oštećena mu je kralješnica, jednjak, izbijeni zubi i pati od PTSP-a.

Tužiteljica Jadranka Lokmić-Misiraća, koja u ovom postupku zastupa tužiteljstvo BiH, kazala je na saslušanju da je iz Srbije dostavljena dokumentacija uz molbu za izručenje te kako je stajalište tužiteljstva BiH da nema zapreka eventualnom izručenju u smislu kršenja Europske konvencije o ekstradiciji.

Glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić objasnio je novinarima nakon saslušanja da se tužiteljstvo BiH nije bavilo utvrđivanjem krivnje osobe za koju se traži izručenje nego da je riječ o postupku tijekom kojeg se utvrđuje jesu li ispunjeni svi administrativni uvjeti vezani uz zahtjev za ekstradiciju.

S druge strane, zastupnici obrane, odvjetnici Josip Muselimović i Ana Primorac, izložili su pred sucem za prethodni postupak argumente na temelju kojih traže oslobađanje svoga branjenika i odbijanje srbijanskog zahtjeva za izručenje.
Kako je kazao Muselimović, u svojoj višedesetljetnoj stručnoj praksi nije vidio takvu površnost kao u Rješenju o provedbi istrage Vojnoga suda u Beogradu od 8. veljače 1999., a što je možda i ključni dokument na temelju kojeg pravosuđe Srbije traži Purdino izručenje.

Odvjetnik je citirao dijelove iz spomenutog rješenja u kojem se navodi da uopće nije utvrđen identitet dvaju vojnika za čiju se smrt tereti Purda te naveo da je opis kaznenog djela koje se hrvatskom branitelju stavlja na teret krajnje proizvoljan. Ukazao je i na to da je iz dokumentacije vidljivo kako je ranjeni srpski vojnik Bogdan Gorčić, jedan od onih za čiju se smrt tereti Purda, zapravo dovezen u bolnicu gdje je kasnije preminuo.

Muselimović je podcrtao da su Purda i još dvojica hrvatskih branitelja koje tereti Srbija zapravo postupali humano i u skladu s konvencijama o tretiranju ratnih zarobljenika i ranjenika.

Prema utvrđenoj proceduri, sudac Halil Lagumdžija zadužen za ovaj predmet mišljenje prosljeđuje Kaznenom vijeću, koje donosi odluku na koju je dopuštena žalba Apelaciijskom vijeću Suda BiH u roku od tri dana, a konačnu odluku o izručenju donosi ministar pravde BiH.

Tihomir Purda nalazi se u pritvoru otkako je 5. siječnja po tjeralici iz Srbije zbog navodnih ratnih zločina uhićen na graničnom prijelazu Orašje u BiH.

Sud BiH je na ročištu 6. siječnja Purdi odredio osamnaestodnevni ekstradicijski pritvor, a u međuvremenu taj je pritvor prdužen na 40 dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*