OESS zabrinut pritiscima na medije u BiH

osce_flagsMisija OESS-a u Bosni i Hercegovini veoma je zabrinuta zbog sve češće pojave političkog pritiska na medijske kuće i agencije – upozorio je OESS u izvješću pod naslovom ”Bosanskohercegovački mediji i regulatori medija pod pritiskom”, koji je objavljen u srijedu. OESS naziva aktualna događanja u medijskom prostoru “zabrinjavajućim”, jer ona imaju utjecaja na slobodu tiska i slobodu institucija nadležnih za reguliranje rada medija kao i na dostupnost kvalitetnih informacija građanima BiH, priopćio je u srijedu OESS.

Ovo izvješće upućeno je medijima i vodećim političkim predstavnicima, kao i nadležnim institucijama na razini države i njezinih entiteta i međunarodnoj zajednici. U tekstu Izvješća skreće se pozornost na nekoliko ostavki do kojih je nedavno došlo u medijskim kućama, koje stvaraju dojam da su mediji i dalje podložni političkom utjecaju.

Osim toga, u Izvješću se naglašava da nastavak neslaganja o radu i postupku imenovanja u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) ugrožavaju njenu neovisnost.

U Izvješću se također govori o neprovođenju najnovijih propisa kojima se regulira rad medija u BiH te se izražava i zabrinutost zbog sve češće pojave fizičkih napada na novinare koji, unatoč porastu broja takvih napada, ne izazivaju mnogo reakcija.

U Izvješću se predlažu mjere za poboljšanje situacije, kao što su ubrzanje provedbe postojećih zakona na polju medija, kao i veći fokus na strukturalna ograničenja koja ometaju razvoj jednog politički neovisnog javnog sistema emitiranja.

Također se navodi da će Misija OESS-a u BiH zatražiti pomoć predstavnika OESS-a za slobodu medija u pokretanju niza korektivnih mjera tamo gdje se sumnja da de facto postoje ograničenja slobode govora i medija.

U Izvješću se preporučuje da se Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC), kao i predstavnici međunarodne zajednice i domaćeg građanskog društva, prioritetno pozabave pitanjima u vezi sa medijima kako bi se spriječilo pogoršanje situacije u vrijeme izbora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*