Oglas očajnika: Brat traži premijera

Premijer zaposlio brata, ministar zaposlio zeta, zet zaposlio sestru od bratove žene, sestra od bratove žene zaposlila malu od brata, mala od brata ima momka, momak od male od brata nije loš…

Piše: Berislav Jurič | bitno.ba

Premijer zaposlio brata, ministar zaposlio zeta, zet zaposlio sestru od bratove žene, sestra od bratove žene zaposlila malu od brata, mala od brata ima momka, momak od male od brata nije loš ali nikako da s tri razreda srednje nađe posao, tetka zaposlila momka od male od brata, momak od male od brata namjestio prijatelju posao za ministarstvo, prijatelj momka od male od brata dao momku od male od brata dio kolača, zet čuo za kolač i za malu od brata, pa hoće i on kolač, pa mu ministar namjestio tortu, ako će šutjeti za onaj neki njegov kolač, a pomoći će mu njegov brat i neka zovne momka od male od brata i prijatelja momka od male od brata, ali ima i njegov brat ženinog brata, pa nema posao, a radio je jedno vrijeme, pa neka mu nađe mjesta, a ona mala sestra od momka od male od brata neka pazi kako će napisati natječaje, brat ženinog brata ima jednu presudu, pa neka to bude uvjet, malo je udario ženu, al’ odležao je, trebaju nam tako odlučni ljudi, a zet neka ne potpisuje onaj ugovor dok ne vidi sve sestra od bratove žene i neka sve pričeka tetku premijera.

Tako bi mogla zvučati raspodjela poslova u institucijama od silne važnosti za nevažnu zemlju poput naše. Tako, čini se, i zvuči. Kažu kako se pored 21 tisuće uposlenih u državnim službama još uvijek raspisuju natječaji za radna mjesta, ali unatoč svim visokoškolskim ustanovama i visokoškolskim rupama u državi rijetko tko može ispuniti uvjet za prijem na radno mjesto s najmekšim foteljama.

Premijer Federacije BiH i njegov ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji u poljoprivredu ne ubraja biljke kad dijeli novac za poticaje, uhvaćeni su na djelu – zaposlili su ljude s kojima su rodbinski vezani. Ranije je uhvaćen i predsjednik HSP-a, koji je mudro rekao kako će za zapošljavanje njegovog zeta odgovarati tek nakon osam godina kada mu istekne mandat. Još je mudrije odgovorio na napade stranačkih kolega kako zapošljava svoje riječima kako oni žele zaposliti svoje i nesvjestan zacrtao krug kakav se već godinama crta nad začaranim radnim mjestima.

Ranije su uhvaćeni i mnogi drugi jer eto svatko od njih ima poneku tetku, malu od brata, a mala od brata kad se zaposli redovito postaje bolja roba, pa iako nije godinama imala uspješnu vezu, odjednom ima momka koji je dobar i treba posao.

I tako ukrug. Ukrug rodbina i ukrug ljudi koji ”padaju” na natječajima jer nisu donijeli potvrdu da znaju koristiti računalo.

Ukrug jer nisu u mladeži stranke koja ih uči kako je imati tetku, biti sestra bratove žene, i biti mala od brata jedina potvrda i za računalo i za sedam stranih jezika.

Zna sve to i ona teta na birou, koja je sestra ministrove žene na nižoj razini vlasti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*