Ognjenu Šimiću ostaje još mjesec dana slobode

ognjensimic1 Ognjen Šimić, riječki kirurg koji je u Hrvatskoj pravomićno osuđen na pet godina zatvora zbog primanja mira, može se početi pripremati za odlazak u zatvor jer je Ministarstvo pravde BiH od kolega iz Hrvatske i službeno ovaj tjedan primilo zahtjev za izdržavanje kazne, objavo je “Večernji list”. Na slobodi će moći provesti oko mjesec dana, dok Ministarstvo pravde Federacije BiH kod mjerodavnog suda u Sarajevu ne provjeri je li nalog Županijskog suda u Rijeci za njegovo privođenje pravno ispravan, što je, kako tvrdi tajnik Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić, sada stvar protokola. Osim ovog zahtjeva, Ministarstvo pravosuđa Hrvatske poslalo je još sedam zahtjeva za uhićenje bjegunaca koji izdržavanje zatvorske kazne izbjegavaju skrivajući se u BiH, no četiri od njih su nepotpuni pa su, kako je rekao Jusuif Halilagić, ti predmeti proslijeđeni nadležnim sudovima koji trebaju potvrditi presude u Hrvatskoj, a kasnije poslati osuđenike na izdržavanju kazne u BiH.
Halilagić nije želio otkriti identitet osoba koje u BiH traži hrvatsko Ministarstvo pravosuđa, jedino je rekao da “uopće nisu poznati široj javnosti kao što je to dr. Ognjen Šimić”.
Sporazum o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima kojima je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva, ministri pravosuđa Hrvatske i BiH, Ivan Šimonović i Bariša Čolak, potpisali u početkom veljače u Sarajevu. Konkretno, oni su zapravo izmijenili dio sporazuma po kojemu je osuđenik, da bi mu se u susjednoj zemlji izvršila zatvorska kazna na koju je osuđen u drugoj zemlji, na to trebao dati pristanak. Pristanak osuđenika značio je da se sporazum zapravo ne primjenjuje.
Uvjet da bi netko u BiH izdržavao kaznu na koju je osuđen u Hrvatskoj (i obratno) jest da je presuda pravomoćna i da nije donesena u odsutnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*