OHR i Veleposlanstvo SAD: Ne može se povući paralela između RS i Kosova

Ne može se povući paralela između Republike Srpske i Kosova, ističu u Uredu visokog predstavnika (OHR) i Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, a povodom izjava o tome nekih službenika iz Republike Srpske (RS).

U OHR-u ističu da takve paralele ne postoje, te da je teritorijalni integritet BiH neosporiv i zagarantiran Daytonskim mirovnim sporazumom.

– Daytonski mirovni sporazum je pravni okvir kojim je uspostavljena RS kao entitet. RS mora poštivati Daytonski sporazum u cijelosti, izjavila je Feni glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić, komentirajući izjavu predsjedatelja Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da bi UN potvrđivanjem nezavisnosti Kosova mogle povući “prvi potez na putu ka samostalnosti RS”.

OHR naglašava da komentari poput ovoga ne bi trebali skretati pozornost s temeljnih problema s kojima se građani BiH danas suočavaju, poput nepodnošljivo velikog broja nezaposlenih u BiH – 512.349 osoba, te široko rasprostranjene korupcije.

Također, u Veleposlanstvu SAD-a u BiH napominju da su SAD i druge članice međunarodne zajednice u potpunosti posvećene suverenitetu BiH. I Republika Srpska i Federacija BiH su temeljni elementi unutarnje političke organizacije BiH, dodaju oni.

“Kao što je to dobro poznato, Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne pružaju niti jednom entitetu pravo na odcjepljenje od BiH. Postojanje svakog od entiteta je u potpunoj zavisnosti od postojanja BiH, rekli su Feni u Američkom veleposlanstvu u Sarajevu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*