OHR: Nepostizanjem napretka u formiranju vlasti iznevjereno povjerenje birača

Nepostizanjem napretka u formiranju funkcionalne vlasti iznevjereno povjerenje koje su birači na općim izborima u listopadu dali političkim liderima i njihovim strankama, priopćeno je iz OHR-a.

– Birači su na izborima 3. listopada prošle godine glasovali za to da imaju vlast, a ne za beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri godine političkog zastoja i stagnacije. Glasači su jasno pokazali da žele napredak na putu euroatlantskih integracija. Vlasti moraju biti formirane što je prije moguće i odmah početi raditi, a sve dok nema vlasti neće doći do otvaranja novih radnih mjesta, neće biti riješeno pitanje niskog životnog standarda, neće biti ponovo otpočeto ostvarivanje napretka u euroatlantskim integracijama niti pojačana borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

– Političari u BiH moraju iskoristiti ovu šansu. U protivnom, samo oni će biti odgovorni za posljedice. Lideri u BiH sada moraju uložiti dodatni napor i usredotočiti se na formiranje vlasti. Sljedeće četiri godine će utjecati na sljedećih četrdeset u BiH. U tom smislu EU je ponovila da integracija u Uniju mora biti srž novih vladinih programa. Napredak u ovoj godini je moguć ukoliko se politički lideri budu mogli dogovoriti o prioritetnim projektima i programu koji se može implementirati odlučno i brzo, uz širok konsenzus. To se može uraditi, ali to će od političkih lidera zahtijevati poštenje, integritet i spremnost da se postižu kompromisi. Ovo je način da se uzvrati za povjerenje koje su birači dali strankama i pojedincima 3. olistopada, stoji u priopćenju iz OHR-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*