OHR, OESS i Vijeće Europe: Za lokalne izbore birački popis je ‘zaključan’ 24. kolovoza

OHR, OESS i Vijeće Europe u nedjelju su dali punu podršku radu Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, pohvalivši posebno izjavu koju je dalo Povjerenstva kojom se pojašnjava status središnjeg biračkog spiska i podržava pravo svih registriranih birača da 7. listopada daju svoj glas.

OHR, OESS i Vijeće Europe sastali su se u petak s predstavnicima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i to nakon izvješća koji se tiču statusa novoregistriranih stanovnika i mogućih implikacija za glasače, jer su prouzročili zabrinutost i konfuziju.

Izjava SIP-a jasno potvrđuje da svatko čije se ime nalazi na središnjem biračkom spisku na dan 24. kolovoza ove godine za općinu Srebrenica, odnosno za bilo koju drugu općinu, ima pravo da glasa u toj općini.

Središnje izborno povjerenstvo BiH također se jasno odredila i prema pitanju novoregistriranih stanovnika kazavši da svatko tko želi prijaviti prebivalište nakon 24. kolovoza ove godine ima puno pravo da to i učini: međutim, time ne stječe pravo da glasa u toj novoj općini u kojoj prijavljuje prebivalište na predstojećim izborima 7. listopada.

Pravila koja su utvrđena Izbornim zakonom BiH su jasna; Središnje izborno povjerenstvo će provoditi ta pravila, i izbori u Srebrenici i drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine bit će provođeni striktno i transparentno u skladu sa tim pravilima, ističe se u zajedničkom priopćenju OHR-a, OESS-a i Vijeća Europe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*