OHR seli u Bruxelles, a Inzko ostaje bez izvršnih ovlasti?

Oleg Milišić, ravnatelj komunikacija u Uredu visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini izjavio je da odluku o premještanju visokog predstavnika i OHR-a iz BiH može donijeti jedino Upravni odbor Vijeća za provođenje mira (PIC), međunarodnog tijela koje nadzire provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Njegova izjava uslijedila je nakon što su u ponedjeljak objavljeni zaključci Vijeća za vanjske poslove Europske unije sa sastanka u Luksemburgu, gdje se u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu izrijekom spominje mogućnost premještanja OHR-a.

Naime, među pet zaključaka Vijeća EU-a je i onaj u kojem se govori da Vijeće, kada je riječ o ukupnoj strategiji za Bosnu i Hercegovinu, očekuje razgovore s međunarodnom zajednicom, na odgovarajućem forumu, o rekonfiguraciji međunarodne nazočnosti, uključujući smanjenje i moguće premještanje OHR-a.

Podsjeća se da je Peter Sorensen već preuzeo mjesto specijalnog predstavnika Unije (EUSR) i voditelja Izaslanstva EU-a u Bosni i Hercegovini.

Sorensen je poziciju specijalnog europskog predstavnika preuzeo od Valentina Inzka, koji je ostao visoki predstavnik međunarodne zajednice, s ključnom ulogom nadziranja provedbe Daytonskog sporazuma.

O zatvaranju OHR-a ili eventualnom premještanju tog ureda u Bruxelles, Beč ili Ženevu govori se već dugo. Ured bi bio bitno manji i intervenirao bi samo u kriznim situacijama, jer po postojećim ustavnim rješenjima u BiH ne postoji neko drugo tijelo koje bi autentično tumačilo Daytonski mirovni sporazum, čiji je sastavni dio i Ustav BiH.

Raniji plan predviđao je potpuno gašenje OHR-a, pri čemu bi EU sam preuzeo ključnu međunarodnu ulogu u BiH. To se nije dogodilo, jer po procjeni Vijeća za provedbu mira BiH još nije ispunila postavljenih pet ciljeva i dva uvjeta (tzv. paket 5 plus 2) za zatvaranje OHR-a.

U međuvremenu dolazi inicijativa Ruske Federacije čiji je veleposlanik u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko u razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem iznio stav Rusije da Ured visokog predstavnika ne treba seliti iz BiH, ali da OHR-u u ovoj fazi transformacije trebaju biti ukinute izvršne, tzv. bonske ovlasti koje je imao dosad.

Bonske ovlasti uključuju pravo visokoga predstavnika da nameće zakone ili smjenjuje izabrane dužnosnike ako procijeni da predstavljaju prepreku provedbi Daytona. Ovlasti su kontroverzne, a Inzko ih je iskoristio u slučaju spora u formiranju bosanskohercegovačke vlade iz koje su isključeni predstavnici vodećih hrvatskih stranaka.

Da su izvršne ovlasti još uvijek potrebne, smatraju neki analitičari, pokazala je i kriza u Republici Srpskoj prije nekoliko mjeseci kada je navodno tek prijetnja da će Inzko smijeniti Milorada Dodika utjecala da službena Banja Luka odustane od provedbe spornog referenduma o mogućem jednostranom isključenju tog entiteta iz državnog pravosudnog sustava BiH.

Ured visokog predstavnika prošloga je tjedna službeno odbacio navode o odlasku visokog predstavnika Valentina Inzka. »OHR kategorično odbacuje netočne medijske navode da visoki predstavnik Valentin Inzko napušta funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da bi preuzeo visoku poziciju u Vijeću Europe. Ovakvi navodi su u potpunosti neistiniti«, navedeno je u prošlotjednom priopćenju iz OHR-a, uz tvrdnju da će Valentin Inzko nastaviti obnašati ulogu visokog predstavnika i provoditi svoj mandat da bi štitio provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma. Sam Inzko je u nedavnom intervjuu za sarajevske Dane kazao da se zatvaranje OHR-a ne može očekivati tako skoro, jer nema napretka u ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*