Okončan međunarodni nadzor Kosova, Beograd minimizira tu odluku

Kosovo će u rujnu dobiti punu suverenost, odlučila je u Beču Međunarodna upravljačka skupina za Kosovo (ISG). “Međunarodni nadzor Kosova okončan je današnjom odlukom”, rekao je austrijski šef diplomacije Michael Spindelegger podsjetivši da se tu odluku planiralo od siječnja.

Sastanku u Beču nazočio je kosovski premijer Hashim Thaci.

Međunarodnu upravljačku skupinu za Kosovo čini 25 država koje su podržale neovisnost Kosova proglašenu 17. veljače 2008, a među njima su SAD, nekoliko članica EU-a i Turska te Hrvatska.

Odluka ISG-a ne odnosi se na europsku policijsku misiju EULEX, čiji je mandat 12. lipnja produljen do 2014., kao ni na KFOR, misiju NATO-a.

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović je za beogradsku televiziju B92 kazao kako odlazak ISG-a s Kosova za srpsku zajednicu ne znači mnogo, jer ga je srpska zajednica u startu odbila. Upozorio je na opasnost u slučaju odlaska te međunarodne misije jer je, po njegovim riječima, u trenutačnim je okolnostima bolji bilo koji stranac, jer mi (Srbi i Albanci) nismo u stanju zajedno funkcionirati. [hrt]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*