Okončana drama: Kardinal Puljić neće biti deložiran po zahtjevu nasljednika suradnika UDBA-e

Zastupnici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) većinom glasova podržali su dopune odluke Vlade FBiH o dodjeli zamjenskog stana Emini Smajović, čime je konačno spriječena deložacija nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Odlukom Općinskog suda u Sarajevu stan, u kojem je dio rezidencije Vrhbosanske nadbiskupije, dodijeljen je nasljednicima Fadila Smajovića, koji je prije rata živio u njemu, a koristio ga je kao suradnik UDBA-e, i u stanu je pronađena oprema za prisluškivanje zahvaljujući kojoj je godinama špijuniran sam vrh Katoličke crkve u BiH.

Sud je prvu deložaciju zakazao za prosinac prošle godine, a potom ju je odgodio za 26. svibnja ove godine da bi na zahtjev odvjetnika obitelji Smajović bila odgođena do daljeg s obzirom na to da je Vlada FBiH našla zamjenski stan porodici Smajović. Ova odluka nije mogla biti provedena i zamjenski stan u naselju Grbavica nije mogao biti uknjižen na Smajoviće zbog proceduralnih grešaka, pa ju je Vlada FBiH dopunila na način da se zamjenski stan poklanja.

Prije Doma naroda, odluku o zamjenskom stanu Smajovićima ranije je usvojio i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Zastupnica Elvira Abdić-Jelenović zamjerila je jučer na izvanrednoj sjednici Doma naroda što zastupnici nisu dobili potpunu odluku Vlade FBiH nego samo njezine dopune zbog čega nije bilo jasno čiji je stan i slično, te je dodala da je protiv toga da budu donošene pojedinačne odluke za rješavanje stanarskih prava.

Zastupnik Amir Zukić je pojasnio da Vlada samo obavlja zamjenu nekretnine, ne kupuje nikakav stan i ne dodjeljuje stan kardinalu, a njegov kolega Zijat Mušić istaknuo da je ovaj slučaj mogla riješiti izvršna vlast općine i Kantona Sarajevo.

“Problem je što se javnosti htjelo predstaviti da je kardinal Puljić nezakonito koristio stan. Sada se zarađuju politički poeni. Vlada je ovaj slučaj mogla riješiti kao i tisuće drugih”, istaknuo je zastupnik Ivo Tadić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*