Okončane 15. »Uskopaljske jeseni«

Danom folklora, na kojem je sudjelovalo jedanaest kulturnoumjetničkih društava iz BiH i Republike Hrvatske, u Gornjem Vakufu/Uskoplju okončane su 15. po redu „Uskopaljske jeseni“, javila je FTV.

Primarni cilj ove već tradicionalne kulturne manifestacije je očuvati tradiciju i kulturu, te je prezentirati stanovnicima Uskopaljske doline.

Tijekom osmodnevnog trajanja ovogodišnjih „Uskopaljskih jeseni“, uz glazbene i likovne sadržaje, promocije knjiga, publici su ponuđeni igrani i dokumentarni filmovi. U bogatom programu sudjelovalo je 800 umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zatvaranje ove značajne manifestacije, tradicionalno, pripada folklornim skupinama, koje uz prezentiranje višestoljetne kulture i tradicije nastoje očuvati običaje i sve ono što se prenosilo s koljena na koljeno. Narodne nošnje izvlače se iz bakinih škrinja, u kojima se ljubomorno čuvaju za ovakve manifestacije, a nakon njih se ponovo vraćaju u škrinje, do sljedeće manifestacije.

Ovakve manifestacije istovremeno su i prilika za razmjenu iskustava, ali i podmlađivanje kulturnoumjetničkih društava, kako bi bogatstvo običaja imao ko naslijediti i, naravno, nastaviti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*