Okončano predsjedanje BiH Vijećem sigurnosti UN

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH oglasilo se u ponedjeljak priopćenjem za javnost u povodu okočanja jednomjesečnog predsjedanja BiH Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

– Bosna i Hercegovina je, prvi put u svojoj povijesti, tijekom siječnja 2011. godine predsjedala Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Iako je predsjedavanje Vijećem samo jedan segment dvogodišnjeg članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, Bosna i Hercegovina je još jednom dokazala da može biti ravnopravan partner u međunarodnoj diplomatskoj areni. Uz stalnu podršku i suradnju s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, tim bosanskohercegovačkih diplomata pri UN-u je pokazao da na stručan i efikasan način može odgovoriti svakodnevnim obvezama koje proizlaze iz članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, navode u MPV BiH.

Dodaje se da je tijekom siječnja 2011. godine, Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo o izborima u Africi s mogućim implikacijama na međunarodni mir i sigurnost, Bliskom istoku, referendumu o otcjepljenju južnog Sudana, situaciji u Obali Bjelokosti, Haitiju, Nepalu, Somaliji i o drugim temama.

– Tematska debata Vijeća sigurnosti UN-a, koja je organizirana na inicijativu Bosne i Hercegovine na temu “Postkonfliktna izgradnja mira: izgradnja institucija”, ocijenjena je kao veoma potrebna i konstruktivna, što je potvrđeno sudjelovanjem glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, kao i velikog broja zemalja članica UN-a, zaključeno je u priopćenju MVP BiH.

(HRiječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*