Omer Bašić u Mostaru mijenjao podatke o okolnostima stradavanja Hrvata

Omer Bašić, glavni revizor Ministarstva za pitanje branitelja Federacije BiH, za kojeg je utvrđeno da je lažni invalid, jučer je boravio u Mostaru, gdje je sa svojim timom ljudi, prema naredbi Zukana Heleza, mijenjao podatke o okolnostima stradavanja Hrvata koji su bili zatočeni u logorima.

Prema pisanju Večernjeg lista, cijeli događaj odvio se u Uredu za obranu u Mostaru, a informacija o Bašićevom dolasku brzo se proširila među braniteljskom populacijom. Ubrzo se na ovoj lokaciji skupilo 30-ak stradalnika koji su željeli objašnjenje od Bašića na temelju kojeg zakona i čije naredbe mijenja njihove okolnosti stradavanja.

Naime, prema Helezovoj naredbi, hrvatskim stradalnicima u uvjetima stradavanja više ne stoji da su bili u logorima Armije BiH, gdje su na brutalne načine zlostavljani, nego samo ostaje da su bili pritvoreni.

“Oni s ovim pokušavaju promijeniti povijest, ali nećemo to dopustiti. Mi smo bili u logorima Armije BiH, gdje smo prošli neviđene torture, i to nitko neće sakriti. Samo kod nas je moguće da se stradalnicima mijenjaju okolnosti stradavanja kako bi se prikrila istina o zločinima”, rekli su novinaru Večernjeg lista okupljeni stradalnici.

Dolaskom čelnika HVIDR-e HNŽ-a situacija se u Uredu za obranu primirila, a Bašić je napustio ovu lokaciju, bježeći pred fotoreporterom Večernjeg lista uz odbijanje davanja bilo kakve izjave o njegovom posjetu Mostaru.

Iz HVIDR-e HNŽ-a su novinaru Večernjeg lista rekli kako su prilikom dolaska u Ured obrane zatekli revizorski tim kako mijenja podatke u kompjuteru, te kako je jučer izmijenjen dio podataka o okolnostima stradavanja nekolicine ljudi. Radi se o osobama koje su tužile Federaciju BiH zbog prisilnog zatvaranja u logorima Armije BiH i koje su prošle torture zbog kojih i danas osjećaju posljedice.

“Ovo nije prvi put da oni mijenjaju podatke. Sada su obavili dio posla, a idući put kada dođu, vjerojatno će završiti započeto. Radi se o nelegalnim postupcima i mi ćemo preko suda i drugih institucija tražiti da se ovakva praksa prekine. Hrvatski stradalnici su ponovo na udaru, a država ne radi ništa kako bi ih zaštitila od novog zlostavljanja”, rekli su iz HVIDR-e HNŽ-a.

Večernji list podsjeća kako je istu proceduru probao provesti i bivši ministar za pitanja branitelja Federacije BiH Zahid Crnkić, ali je tada nelegalne radnje spriječila upravna inspekcija i onemogućila da se braniteljima mijenjaju rješenja o okolnostima stradavanja.

Večernji list piše da je u posjedu dokumenta iz Federalnog pravobraniteljstva, u kojem stoji kako će svi hrvatski stradalnici dobiti tužbe na sudu zbog Uvjerenja o stradavanjima. Zbog toga Helez pokušava promijeniti sadržaj ovih dokumenata na nasilan i nelegalan način.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*