OMV prodaje svoje podružnice u BiH i Hrvatskoj

Austrijska energetska kompanija OMV priopćila je da namjerava prodati svoje podružnice u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. OMV u BiH ima 28 benzinskih postaja i tržišni udjel od oko osam posto. U sjedištu OMV BH d.o.o. u Sarajevu zaposleno je 23 ljudi. OMV Hrvatska doo zapošljava 70 ljudi u svom zagrebačkom sjedištu. Sa 63 benzinske postaje u zemlji, OMV trenutno ima oko 13 postotni tržišni udjel.

“Hrvatska i BiH optimalno se ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe i zbog toga se sada ispituju opcije za prodaju tih podružnica”, navodi OMV u priopćenju.

Razgovori s potencijalnim kupcima počet će u narednih nekoliko mjeseci. OMV pretpostavlja da će kupac nastaviti s radom poduzeća u Hrvatskoj i BiH na istoj razini.

OMV navodi da će odlučiti o strukturi svih potencijalno smanjenih investicija u poslovnom segmentu Prerade i prodaje, što bi do 2014. moglo dostići milijardu eura, a uključuje smanjenje prerađivačkih kapaciteta i prodaju imovine.

“OMV-ova strategija je da se fokusira i pojednostavi portfelj. To uključuje postupno približavanje portfelja od Prerade i trgovine prema Istraživanju i proizvodnji te Plinu i energiji. U tom kontekstu, krajem studenog OMV-ova podružnica u Turskoj već je prodala 52 posto udjela u ciparskom maloprodajnom poduzeću Kibris Tirk Petroleri Limited Sirketi”, navode iz OMV-a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*