Općina Goražde postavlja spomen-ploču Drinskim mučenicama

U znak sjećanja na žrtve fašizma iz perioda 1941.-1945. godina, Općinsko vijeće Goražde danas je jednoglasno usvojilo odluku o postavljanju spomen-ploče Drinskim mučenicama na objektu Osnovne škole “Husein ef. Đozo”.

Riječ je o lokaciji na kojoj su 15. prosinca 1941. godine, nakon što su dovedene s Pala, od četničke ruke stradale četiri časne sestre. Braneći dostojanstvo žene i redovničku čast mučki su ubijene a potom bačene u rijeku Drinu s. Julija, s.Krizina, s.Antonija i s. Bernarda, dok je na putu od Pala do Goražda ubijena s. Berchmana.

Spomen-ploča redovnicama koje su nazvane Drinskim mučenicama bit će podignuta uz suglasnost Vrhbosanske nadbiskupije i sestara Kćeri Božije ljubavi, a za rujan je najavljena i njihova beatifikacija u Vatikanu.

Općinsko vijeće Goražde danas je usvojilo i Odluku o postavljanju spomen-ploče žrtvama fašizma iz razdoblja 1941. – 1945. i 1992. – 1995. godina na nizvodoj strani Mosta “Alija Izetbegović”.

Načelnik Općine Goražde i nadležna služba zaduženi su da u suradnji s boračkim udrugama i stručnjacima iz ove oblasti, pripreme idejno rješenje s konačnim izgledom spomen-ploče te ga s rekapitulacijom troškova dostave na razmatranje Općinskom vijeću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*