Oporba bojkotira Sabor, HSS i SDSS spašavaju kvorum

Dvadesetak dana prije završetka zasjedanja Hrvatskog sabora u ovome sazivu, oporbene stranke okupljene u Kukuriku koaliciju (SDP, HNS, IDS i HSU) odlučile su bojkotirati rad sabora, najavivši da će njihovi zastupnici glasovati samo o raspuštanju Sabora. Dolazit će u Sabor, ali neće sudjelovati na sjednicama, objavili su predstavnici stranaka Kukuriku koalicije.

“U situaciji u kojoj je komunikacija u Saboru dovedena na razinu bacanja flaša i papira, kao u nekoj birtiji, smatramo da je to situacija u kojoj više ne možemo sudjelovati u radu Sabora”, izjavila je predsjednica Kluba HNS/HSU-a Vesna Pusić.

Hrvatski laburisti, koji u Saboru imaju jednoga zastupnika, također su najavili da neće sudjelovati u daljnjem radu Sabora, baš kao i HDSSB, koji ima četiri zastupnika, dok je čelnik HSP-a izjavio je kako HSP nije donio odluku niti da u ovom trenutku ruši kvorum niti da ga podupire. “Postoji određen broj zakona koje Hrvatska još treba donijeti i bio bih spreman poduprijeti ih”, rekao je Srb.

Prve procjene govorile su da bez zastupnika Kukuriku koalicije Sabor neće imato kvorum, tj. da neće moći donositi nikakve odluke. No, nakon poslijednevna sastanka čelnih ljudi HDZ-a u Banskim dvorima, Vladimir Šeks je izjavio da kvorum ne smatra upitnim.

HDZ-ovi koalicijski partneri su, naime, stali uz njega. SDSS se neslužbeno izjasnio da ostaje u Saboru, a predsjednik HSS-a Josip Friščić pozvao je saborske zastupnike da preuzmu odgovornost i sudjeluju u radu Hrvatskog sabora s obzirom na obvezu dovršetka započetih procesa vezanih uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji te donošenje odluke o privremenom financiranju države.

Povod za odluku oporbe o bojkotu Sabora jest jučerašnja sjednica saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva na kojoj se raspravljalo o ukidanju imuniteta SDP-ovu zastupniku Željku Jovanoviću kojeg je HDZ tužio zbog klevete. Vladimir Šeks, koji uopće nije član Povjerenstva, u seksističkom se napadu obrušio se na SDP-ovu zastupnicu Gordanu Sobol, dok je HDZ-ovac Tomislav Čuljak papirima je gađao SDP-ova zastupnika Arsena Bauka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*