Oprečne reakcije na Izetbegovićevu ispriku za zločine Armije BiH VIDEO

Izjava novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Ieztbegovića u kojoj se ispričao za nevine žrtve Armije Republike BiH izazvala je različite reakcije.

– Za svakog nevino ubijenog čovjeka koga je ubila Armija BiH ja se izvinjavam. Svaka nevina žrtva je jednaka, rekao je, među ostalim, Izetbegović gostujući u emisiji “Kažiprst” beogradske TV B92, koja je emitirana u ponedjeljak.

Njegova izjava ima posebnu težinu, jer je upravo Alija Izetbegović, otac Bakira Izetbegovića, tijekom rata bio civilni zapovjednik Armije R BiH, kao predsjednik tadašnjeg Predsjedništva R BiH. Sam Bakir vodio je u to vrijeme ured svoga oca.

Negativne reakcije udruga

Negativno su na ispriku Bakira Izetbegovića reagirale udruge koje okupljaju ratne stradalnike. Kako prenosi sarajevski Dnevni avaz, oni pitaju u čije se ime Izetbegović išaoispričavati Srbiji, a pri tome nitko ne spori činjenicu da je bilo zločina koje su činili pojedinci i da su stradali i nevini ljudi.

Predsjednica Udruge “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić smatra da se Izetbegović ispričao zato što je njegov otac bio vrhovni zapovjednik Armije RBiH.

– Što se tiče žrtava, u naše se ime ne može i nema pravo nitko ispričavati. Mi nismo nikoga napadali, mi smo žrtve genocida. Dodik još nije otišao u Srebrenicu i poklonio se žrtvama genocida, a slijedi srbijansku politiku. On je produžena ruka Borisa Tadića i svih koji i danas negiraju genocid. Zločincima nikada nećemo oprostiti i zaboraviti. Političari se mogu samo dogovoriti da se uhite svi ratni zločinci, pa i onaj najveći, Ratko Mladić. Tek tada može doći do pomirenja na ovim prostorima, istine i pravde. Zašto Bakir Izetbegović nije tražio od Srbije da uhiti sve zločince – pita Subašić.

Čelnica udruge “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić dovodi u pitanje iskrenost srbijanskih poteza koje hvali Bakir Izetbegović.

– Srbija je zaobišla da svojom Deklaracijom o zločinu u Srebrenici osudi genocid. A ja sam dobro osjetila na svojoj koži što znači srbijanska agresija. Ratni zločinci i dalje žive u Srbiji, kojoj se mi sada na neki način ispričavamo. Ona je obećana zemlja za zločince. Svima im je dala utočište. Ispričavati se u tim okolnostima je besmisleno. Istina, treba poštovati svaku žrtvu, ali genocid je genocid i agresija je agresija – ističe Hasečić.

Kritike i s ljevice

Bivši komunistički političar i prvi lider SDP-a BiH, danas profesor Fakulteta političkih nauka, Nijaz Duraković tvrdi za Avaz da mu potez Izetbegovića mlađeg liči na izjednačavanje, po principu “da smo svi krivi i da smo svi ratovali”.

– Mali Izetbegović, očigledno, želi postati veliki državnik. Nitko ne spori njegovo pravo da to izjavi, samo to je malo, rekao bih, degutantno. To dolazi u vrijeme kada je Izetbegović tek izabran u Predsjedništvo BiH. Drugo, nije on baš taj koji se treba ispričavati u ime države i naroda, a posebno Armije RBiH. Ne vidim koje su to njegove armijske kompetencije. To jeste, na određeni način, kopiranje, naročito Ive Josipovića i dijelom Borisa Tadića. Naravno, on nije format tog državnika kao što su ovi. Pomalo mi to djeluje ishitreno, otužno i degutantno – kazao je Duraković.

Akademik Muhamed Filipović ističe da na potez Bakira Izetbegovića gleda izuzetno kritički, jer ovaj još nije ni inauguriran u Predsjedništvo BiH.

– Predsjedništvo BiH još se nije sastalo i nije utvrdilo osnove nekakve zajedničke politike, a on već istupa s Josipovićem, odlazi u Beograd i daje izjave na koje nema pravo. Naš narod jedini je koji ima pravo dati ovlasti da se neko ispričava. A ne znam kako je moguće spojiti to da se žrtva genocida izvinjava počinitelju genocida. To bi bilo slično tome kada bi se Židovi ispričavali Nijemcima zbog toga što je neki Židov tijekom rata ubio nekog Nijemca!? To je katastrofa. To pokazuje političku, psihološku i mentalnu nezrelost Izetbegovića, koji je uzeo sebi za pravo govoriti u naše ime – tvrdi Filipović.

Profesor na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu dr. Enver Imamović smatra da se građani BiH i Bošnjaci nemaju obvezu nikome ispričavati, nego da se, naprotiv, njima svi moraju iskreno ispričati za učinjeno zlo. Prema njemu, to je primjer našeg podaničkog mentaliteta.

– S obzirom na činjenicu što se ovdje dogodilo, Beograd se treba nama ispričavati, ovamo dolaziti i na koljenima moliti za oprost, a ne da mi idemo našim dušmanima na noge i tražimo nekakav oprost. U ime koga je Izetbegović išao u Srbiju? Neka se osvrne na ubijene Srebreničane, ucviljene majke, silovane žene, ono što je porušeno…

Ovo je znak podaničke bošnjačke politike. Naši dušmani znaju da na Bošnjake samo treba podviknuti i oni će podviti rep. Dosta je našeg podaništva u politici, ekonomiji, kulturi… – kaže Imamović, dodajući da se „narod morao pitati je li za ispriku“.

Dačić: Veliki korak naprijed

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da isprika zbog žrtava Armije RBiH koje je izrekao Bakir Izetbegović predstavlja pozitivan korak ka općem pomirenju u području.

– Pozdravljam takvu izjavu i mislim da je to veliki korak naprijed. Time na neki način svi zajedno možda možemo doprinijeti bržem međusobnom povjerenju – rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

1 Comment

  1. Blago malom Izetbegoviću kad ga hvali nekadašnji Miloševićev glasnogovornik Ivica Dačić. Takvo što malo kome drugome s bošnjačke strane može poći za rukom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*