Oprezno s dodacima hrani: Antioksidansi ne produljuju život, nego povećavaju smrtnost!

Budući da su istraživanja na životinjama kao i fiziološki modeli pokazali su da bi određeni dodaci hrani tzv. antioksidansi mogli imati povoljno djelovanje na zdravlje te produžavati život, mnogi znanstvenici krenuli su u potragu za preparatima i koktelima koji bi sadržavali farmakološki aktivne supstance za koje se zna da imaju najbolja antioksidacijska svojstva.

Išli su u potragu za supstancama kao što su beta-karoten, vitamin A, vitamin C, vitamin E i selen, kojima bi se nadomjestili učinci koji se postižu konzumacijom voća i povrća.

Međutim, revidirani rezultati pregledne studije ugledne Cochrane kolaboracije iz 2008. ove su godine otkrili nešto što je malo tko očekivao – da spomenuti antioksidansi, kada se konzumiraju kao dodaci hrani, zapravo čak povećavaju smrtnost, piše Tportal.hr.

Sustavni pregled 78 randomiziranih kliničkih pokusa, kojima je bilo obuhvaćeno gotovo 300.000 sudionika od kojih su neki uzimali suplemente, drugi dobivali placebo, a treći ništa, pokazao je da je smrtnost kod osoba koje su konzumirale antioksidanse bila 1,03 puta veća nego kod onih koji nisu. Podrobnije analize rezultata ukazuju da bi se povećanje rizika moglo povezati s beta-karotenom te možda vitaminima E i A, ali ne i s vitaminom C i selenom.

Stručnjaci kolaboracije u svojem izviješću stoga zaključuju da dostupni podaci ne podupiru tezu da je konzumacija antioksidansa kao dodataka hrani povoljna bilo za opću populaciju ili za bolesnike, barem ovih koji su do sada testirani. Rezultati također pokazuju da bi njihovo djelovanje trebalo temeljito istražiti prije nego što se plasiraju na tržište. Neki znanstvenici i nutricionisti vjeruju da antioksidansi koji se konzumiraju u prirodnom obliku – u voću i povrću imaju drugačije, povoljnije djelovanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*