Oproštaj od “željezne lady”: Veličanstvena pogrebna ceremonija u Londonu

pokoptatcherBritansko plemstvo, ugledni pojedinci, strani državnici i štovatelji iz svih slojeva društva odali su posljednju počast Margaret Thatcher na najveličanstvenijem pogrebu nekog britanskog političara u više od pola stoljeća. Samo je nekoliko uzvika negodovanja iz okupljena mnoštva podsjetilo na kontroverze njezine vladavine.

Konzervativna bivša premijerka koju je Sovjetski Savez prozvao “željeznom lady” pokopana je uz vojne počasti, svečane domoljubne pjesme, duboke izraze štovanja i suze.

Lijes s posmrtnim ostacima bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, prekriven nacionalnom zastavom, prevezen je iz Westminsterske palače u katedralu svetog Pavla na misu kojoj su nazočili kraljica Elizabeta II. i premijeri 11 država iz svih dijelova svijeta. Hrvatsku je predstavljala potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tisuće štovatelja okupilo se na ulicama kojima je prolazila povorka.

Na misi je bilo 2.300 ljudi, uključujući bivše britanske premijere i ministre, dvojicu šefova država i 17 ministara vanjskih poslova, kao i bivšeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera.

Po mjerama sigurnosti ispraćaj premijerke Thatcher najveća je sigurnosna operacija od londonskih Olimpijskih igara 2012. Nakon svečanog ispraćaja, slijedio je privatni pokop, a obitelj lady Thatcher zamolila je da ljudi umjesto vijenaca novac doniraju bolnici Royal Hospital Chelsea. (HRT)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*