Optužili Montgomeryja da pripada “velikohrvatskom lobiju”

Povodom izjave bivšeg veleposlanika SAD-a Williama Montgomeryja o neminovnosti raspada BiH, Savez za bolju budućnost BiH, stranka medijskoga tajkuna Fahrudina Radončića, koji je na izborima 3. listopada ostvarila dobar rezultat, smatra da gospodin Montgomery već godinama ne predstavlja stavove administracije SAD-a, već velikohrvatskog privatizacijskog lobija. To, između ostalog, potvrđuje i podatak da on već desetljeće živi u Hrvatskoj, a ne u SAD-u.
– Taj velikohrvatski lobi dodatno je ohrabren pojedinim majoriziranjem Hrvata na ovogodišnjim izborima i prije svega dezerterskim potpisom Sulejmana Tihića u Prudu, kojim se crtaju nove unutrašnje granice prema kojima Republika Srpska ostaje netaknuta, a Federacija puca kao lubenica, navode u stranci.
– U svakom slučaju, BiH se nikada ne može i neće podijeliti po konceptu iz Karađorđeva, jer je za ovu državu život dalo 200.000 patriota. Dodatno njenu punu sigurnost i državnu cjelovitost garantira Dejtonski sporazum i države koje su ga potpisale, zaključuju.

Veleposlanstvo SAD i OHR o izjavi Montgomeryja

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i Srbiji i nekadašnji specijalni savjetnik američkog predsjednika za BiH Villiam Montgomery ne predstavlja Vladu SAD, niti govori u njezino ime, navedeno je u Veleposlanstvu SAD u Sarajevu.

– Naš stav je dobro poznat i nepromijenjen. SAD u potpunosti podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kažu u Press službe Veleposlanstva SAD u Sarajevo.

Gostujući u subotu programu sarajevske TV1, Montgomery je rekao da u BiH, 15 godina nakon rata, nije ništa riješeno usprkos naporima međunarodne zajednice.

“Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcionira i zbog toga je jedno od mogućih rješenja odcjepljenje Republike Srpske i disolucija zemlje”, ocijenio je Montgomery.

– Ured visokog predstavnika (OHR) nije imao priliku izvorno čuti stavove nekadašnjeg specijalnog savjetnika američkog predsjednika za BiH Williama Montgomerya da je BiH propala država u kojoj ništa ne funkcionira i da jedno od rješenja može biti mirna disolucija zemlje, i zbog toga ih ne može komentirati, izjavio je glasnogovornik OHR-a Oleg Milišić.

– Moram podsjetiti na činjenicu da je BiH potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i da ona stoji na pragu članstva u NATO-u, tako da BiH vrlo jasno ima euroatlantsku perspektivu, tvrdi Milišić.

On je dodao da su izbori u BiH tek održani i da oni daju novu priliku domaćim liderima za novi početak u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*