Optužnica za kukavičko ubojstvo hrvatskih civila `92. u Kotor Varoši

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 17. studenog 2010. godine optužnicu u predmetu Goran Marković i dr., koja optužene Gorana Markovića, Ljubišu Vranješa i Mladena Milića tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su optuženi Goran Marković i Mladen Milić, kao pripadnici VP 7551 Banja Luka i optuženi Ljubiša Vranješ, kao pripadnik CJB Banja Luka, za vrijeme oružanog sukoba u BiH, dana 6. lipnja 1992. godine, u Kotor Varoši, naoružani automatskim puškama, došli u kuću u kojoj su se nalazila tri zatvorena civila hrvatske nacionalnosti, inače rođena braća, te im naredili da pođu za njima na ispitivanje.

Dalje se navodi da su optuženi spomenute civile odvezli do zgrade općine Kotor Varoš, te naredili da izađu iz vozila i nastave se kretati prema spomeniku palim borcima iz II. Svjetskog rata što su oni i učinili. Nakon toga, kada je jedan od civila pitao „Kuda nas vodite?“, optuženi Milić se povukao unazad, a optuženi Marković repetirao pušku, te, navodno, ispalio više metaka u civile. Tom prilikom, navodi se u optužnici, dva civila su usljed zadobivenih povreda preminula, dok je jedan zadobio teške tjelesne povrede, te je uspio pobjeći.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv triju osoba koje se terete za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Markovića, državljanina BiH, rođenog 14. travnja 1952. u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen, Ljubiše Vranješa zvanog Kubura, državljanina BiH, rođenog 24. siječnja 1968. u Austriji, nastanjenog u Banjoj Luci, i Mladena Milića, državljanina BiH i Srbije, rođenog 25. srpnja 1955. u Banjoj Luci, gdje je i nastanjen.

Optuženi Goran Marković i Mladen Milić, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a optuženi Ljubiša Vranješ zvani Kubura, kao pripadnik Centra javne sigurnosti Banja Luka, terete se da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika VRS-a s jedne strane i pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s druge strane kršili odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba u vrijeme rata iz 1949. godine.
Kako se navodi u optužnici, navedena trojica optuženih, nakon prethodnog dogovora, noću 6. srpnja 1992. godine iza 21 sat u Kotor-Varoši, naoružani automatskim puškama i obučeni u maskirne uniforme, dovezli su se vozilom pred privatnu kuću, znajući da se u toj kući nalaze tri brata – civila hrvatske nacionalnosti.

Kada su stigli u kuću, optuženi Vranješ naredio je trojici civila da pođu s njima na ispitivanje, što su oni i učinili, nakon čega su ih prevezli do zgrade općine Kotor-Varoš, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi Marković je onda naredio civilima da izađu iz vozila i da nastave kretanje jedan iza drugog u pravcu spomenika palim borcima iz Drugog svjetskog rata, što su oni i učinili.

Marković se tereti da je, u namjeri da ubije tri brata, pucao u njih i iz automatske puške i ispalio više metaka.

Dva brata su odmah preminula od zadobivenih ozljeda, dok je treći brat ranjen i ipak uspio pobjeći.

Optuženi se terete da su kao suučinitelji, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, na području općine Kotor Varoš, ubili dva civila i pokušali ubiti jednog civila, tako što su postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija od 12. kolovoza 1949. godine o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.