Osam godina zatvora za zlostavljanje srpskih civila u Srebreniku

Sud BiH izrekao je prvostupanjsku presudu kojom je Zurahid Mujčinović osuđen na osam godina zatvora za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti u Srebreniku, dok je Sulejman Hrustić oslobođen optužbi za sudjelovanje u istom zločinu.

Mujčinović, bivši pripadnik Lovačke čete Armije BiH u Srebreniku, proglašen je krivim da je sudjelovao u zlostavljanju civila srpske nacionalnosti nezakonito zatočenih u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici (općina Srebrenik) u lipnju i srpnju 1992. godine.

Kako je navedeno u presudi, Mujčinović je u više navrata – skupa sa drugim osobama – tukao Peru Đukića rukama i nogama, pržio ga lemilicom, priključivao mu kabl sa strujom na uši, te sipao sol na rane.

Mujčinović je prema presudi zlostavljao i Dragu Đukića tako što mu je stavljao iglu od šprice pod nokte, pržio ga lemilicom, te tjerao da jede sol.

“Sud je izrekao Mujčinoviću kaznu od osam godina zatvora. Pri tome smo kao otežavajuće okolnosti ocijenili stupanj patnji oštećenih. Prženje lemilicom, ubadanje iglama i mučenje solju, kod svakog razumnog čovjeka izaziva zgražanje, a optuženi Mujčinović je tokom postupka i više puta kontaktirao svjedoke i oštećene kako bi na njih vršio pritisak da promijene iskaze“, rekao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Kao olakšavajuće okolnosti, kako je rekao sudac Jukić, Sudsko vijeće je uzelo činjenicu da je Mujčinović narušenog zdravlja, obiteljski čovjek i otac maloljetne djece.

Oštećeni Pero i Drago Đukić upućeni su na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnih zahtjeva.

Optuženi Sulejman Hrustić, također bivši član Lovačke čete ABiH u Srebreniku, oslobođen je krivice za zlostavljanje Drage Đukića, a predsjedavajući Sudskog vijeća kazao je da je postojao “nedostatak dokaza” prema kojima bi se mogla zaključiti njegova navodna krivica za zločine u Rapatnici.

“Jedini svjedok koji je govorio o sudjelovanju Hrustića u ovim dešavanjima je Drago Đukić, a s obzirom da njegov iskaz nije potvrđen iskazima niti jednog drugog svjedoka ili dokazom, Vijeće na tome ne može zasnivati presudu“, rekao je Jukić.

Nakon izricanja presude, Sudsko vijeće je odredilo Mujčinoviću mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i oduzimanje putnih isprava, koje mogu trajati do njegovog upućivanja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*