Osman Šego optužen za zločine nad Hrvatima Bugojna

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Osmana Šege, koji se tereti za kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog pučanstva, službeno je priopćeno u utorak.

Navodi se da je tužitelj Područnog tima II Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao optužnicu protiv Šege, rođenog 13.5.1966. godine u Oborcima u općini Donji Vakuf, nastanjenog u Bugojnu, državljanina BiH.

Šego Osman se tereti da je  tijekom rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH u Bugojnu, u periodu od 26.7.1993. godine do kraja istog mjeseca 1993. godine u Marksističkom centru – Klosteru časnih sestara u mjestu Guvno u blizini Bugojna i naselju Vrbanja, u svojstvu vojnog policajca 307. motorizirane brigade Armije RBiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata iz 1949. godine, tako što je sudjelovao i pomagao u pripremanju i činjenju kaznenih djela, ubojstvima i mučenjima, kao i prisiljavanju zatvorenika na prinudni rad.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi dana dana 26.7.1993. godine došao zajedno sa drugim vojnim policajcima 307. motorizirane brigade ARBiH u prostorije Marksističkog centra  gdje su bili  su zatočeni civili hrvatske nacionalnosti, te sudjelovao u tjelesnom i psihičkom zlostavljanju zatočenika, kao i da je sudjelovao u odvođenju i ubojstvu jednog zatvorenika hrvatske nacionalnosti, koji je ubijen iz neposredne blizine hicima iz strojnice.

Kako se dalje navodi u optužnici, dana 30.7.1993. godine optuženi Šego Osman je došao u Marksistički centar-Kloster časnih sestara sa drugim pripadnicima vojne policije, odakle su izveli skupinu zatočenika koje su  odveli do naselja Vrbanja, gdje su im optuženi Šego i drugi pripadnici vojne policije naredili da sakupljaju ljudske leševe, kopaju grobna mjesta i ukopavaju leševe, što su zatočenici morali i uraditi. Optuženi Šego tereti se da je zajedno sa drugim pripadnicima vojne policije, naoružan strojnicom osiguravao zatvorenike prilikom obavljanja tih radova. Dvojica pripadnika Armije RBiH Bugojno su, zajedno sa drugim civilima bošnjačke nacionalnosti koji su tu bili prisutni, tjelesno i psihički zlostavljali zatočenike, udarajući ih rukama, nogama, krampama, lopatama i drugim tupim predmetima, te kamenjem, po svim dijelovima tijela nanoseći im snažan tjelesni i duševni bol i patnje.

U optužnici se navodi da su optuženi Šego i drugi vojni policajci su sve to promatrali, ne sprječavajući napadače, pa je jedan od zatočenih civila hrvatske nacionalnosti od mnogobrojnih udaraca i povreda zadobivenih od tih udaraca istog dana i  podlegao.

Optuženi Šego Osman se tereti da  je počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavak 1. točka c)  i f) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa člankom 29. Kaznenog zakona BiH i člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*