Osniva li Željko Komšić vlastitu stranku nakon razlaza sa SDP-om?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić svoj dalji politički angažman namjerava nastaviti u okviru «Stranke građana» koju namjerava oformiti sa grupom političkih istomišljenika, doznaje se u krugovima bliskim hrvatskom članu Predsjedništva BiH.

Na ovaj potez Komšić bi se mogao odlučiti nakon nedavnog razlaza sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH, čiji je popularni političar dugo godina bio član.

Komšić je nedavno zatražio ispisivanje iz članstva SDP-a BiH, čime je kulminirao njegov dugotrajni sukob sa nekim istaknutim esdepeovcima, prije svega s donedavnim načelnikom sarajevske općine Novi Grad i sadašnjim državnim ministrom prometa i komunikacija Damirom Hadžićem te «financijskim magom» SDP-a BiH Marinom Ivaniševićem i bivšom predsjednicom Centralne izborne komisije Lidijom Korać.

A nakon što je predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija manje-više otvoreno stao na stranu Komšićevih oponenata, za člana «kolektivnog šefa» države nije bilo druge opcije nego da napusti stranku, premda je ranije najavljivao da će se na idućem partijskom kongresu kandidirati za njenog predsjednika.

Stranka kojoj bi na čelu bio Komšić još uvijek nema ime. Razmišlja se o nazivima kakvi su «Stranka građana» ili «Građanska partija», ali ono što je bitnije je na koga ovaj političar može računati prilikom formiranja nove političke stranke.

Poptuno je jasno da bi to mogli biti neki od njegovih najbližih saradnika iz Predsjedništva BiH, te uticajni SDP-ovci koji se ne slažu sa politikom sadašnjeg vodstva stranke – prije svega kada je riječ o borbi protiv korupcije te načinu na koji treba implementirati presudu u slučaju «Sejdić-Finci», odnosno svi oni koji smatraju da je SDP BiH odustao od «građanske opcije». Svakako, Komšić računa i na veliku podršku građana, budući da je riječ o izuzetno popularnom političaru, koji je na općim izborima 2010. godine kao kandidat za člana Predsjedništva BiH osvojio više glasova nego njegova stranka.

“Odluku ću priopćiti odobno”

No, sam Komšić nije ni potvrdio ni demantirao ove informacije. “Vezano za natpise i komentare koji su se pojavili u nekoliko medija, a tiču se osnivanja nove stranke, želim reći da ako do toga dođe, takvu odluku ću priopćiti osobno, a ne na posredan način. Svjestan sam da u ovom momentu postoje osobe, grupe i politike koje bi da iskoriste trenutnu situaciju radi svojih ciljeva, ali sam isto tako odlučan da ne sudjelujem u takvim igrama”, naveo je Komšić u priopćenju izdanom nakon što su objavljene informacije o njegovim namjerama da osnuje novu stranku.

“Ono što mi je i dalje najbitnije jeste da dužnosti i obveze koje sam preuzeo, kada sam izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine obavljam što je bolje moguće i naravno u skladu s Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine”, zaključio je.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*