Osnovana komisija za izvršenje presude “Sejdić i Finci”

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba parlamentarna doma za izvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić i Finci”.

Odluka je usvojena u identičnom tekstu kkakav je Domu naroda Parlamenta BiH usvojio 30. rujna, a prilikom današnjeg glasovanja o osnivanju Komisije suzdržani su bili zastupnici SDP-a, dok nitko od zastupnika nije bio protiv.

U Privremenu komisiju iz Zastupničkog doma izabrani su Borislav Bojić iz SDS-a, Saša Magazinović iz SDP-a, Šefik DŽaferović iz SDA, Vesna Krstović-Spremo iz PDP-a, Petar Kunić iz DNS-a, Ismeta Dervoz iz SBB-a BiH, Beriz Belkić iz Stranke za BiH, Božo Ljubić iz HDZ-a 1990, Zvonko Jurišić iz HSP-a BiH, Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak i Nermin Purić iz DNZ-a.

Dom naroda je ispred SNSD-a u Komisiju ranije delegirao Krstana Simića, te Borjanu Krišto kao predstavnicu
HDZ-a BiH.

Zaključkom o osnivanju Komisije predviđeno je da prijedloge amandmana na Ustav BiH s ciljem provođenja presude Europskog suda Komisija pripremi najkasnije do 30. studenoga, a prijedloge izmjena Izbornog zakona najkasnije do 31. prosinca, te da ih dostavi u parlamentarnu proceduru.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su BiH jer kao predstavnicima romskog, odnosno židovskog naroda, nemaju pravo kandidirati se za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine. Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, naime, to pravo imaju samo pripadnici triju konstitutivna naroda.

Europski sud za ljudska prava donio je u prosincu 2009. godine presudu u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da otkloni iz Ustava i Izbornog zakona diskriminirajuće odredbe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*