Osobna trilaterala Kosor-Pahor-Tadić

ptuj-kptSastanak slovenskog premijera Boruta Pahora, hrvatske premijerke Jadranke Kosor i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Ptuju završio je dogovorom troje čelnika o uspostavi “osobne trilaterale”, koja će funkcionirati dok njih troje obnašaju sadašnje dužnosti. Konkretno, to znači da će se sastanci slični ovom u Ptuju održavato i ubuduće, i to, kako je rekao slovenski premijer Pahor, onda kad procijene “da je to potrebno i da pridonosi nastavku dobrih odnosa u svim područjima”. Sljedeći sastanak trebao bi se održati u travnju u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Zagrebu, a onda jedan u Srbiji itd.
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ustvrdila je kako su i ptujski sastanak i predstojeća regionalna konferencija na Brdu kod Kranja, planirana za 20. ožujka, nastavak dobre i uspješne priče, prije svega u odnosima Hrvatske i Slovenije.
Istaknula je simboličnu razinu koja se ogleda u tome da regionalnu konferenciju organiziraju jedna zemlja članica EU, Slovenija, i jedna, Hrvatska, koja bi, kako je izrazila nadu premijerka Kosor, početkom iduće godine trebala potpisati pristupni ugovor s EU, a na koju će pozvati sve susjedne zemlje koje također streme eurointegraciji.
Srbijanski predsjednik Tadić izjavio je da će njegova zemlja sudjelovati na konferenciji na Brdu kod Kranja samo ako predstavnici Kosova budu prisutni u formatu koji predviđen Rezolucijom Vijeća sigurnosti 1244. “To je elementarni preduvjet da Srbija sudjeluje na jednom takvom forumu i zato želi da se razriješe sve nedoumice oko toga”, rekao je Tadić.
Drugim riječima, Tadić će sudjelovati na konferenciji pod uvjetom da Fatmir Sejdiu ne bude tretiran kao predsjednik Republike Kosovo: On nema ništa protiv toga da tamo bude prisutno Kosovo, ali kao UNMIK-Kosovo te da u ime Kosova prvo govori šef UNMIK-a, a Sejdiu tek nakon njega.
U vezi s trojnim sastankom u Ptuju, neki mediji prenose kako su tamo prisutni novinari zapazili da je srbijanski predsjednik prilikom susreta srdačno zagrlio slovenskog premijera, dok je Jadranki Kosor samo pružio ruku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*