“Ostavinska rasprava”: BiH dobila veleposlanstvo SFRJ u Keniji i pola veleposlanstva u Alžiru

Na temeljem Ugovora o pitanjima sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova /MVEP) u Zagrebu u ponedjeljak je održan sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularnu imovinu bivše SFRJ, priopćeno je iz MVEP-a.

Predstavnici pet država sljednica, koji zajedno čine Zajednički odbor za sukcesiju, dogovorili su raspodjelu u naravi ukupno 23 objekata diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u tri zemljopisne regije.

U zemljopisnoj regiji Latinske Amerike i Kariba ukupno je raspodijeljeno 6 objekata: Republici Hrvatskoj generalni konzulat bivše SFRJ u Santiago de Chileu (Čile), Republici Sloveniji rezidencija bivše SFRJ u Braziliji i generalni konzulat bivše SFRJ u Sao Paolu (Brazil), a Republici Srbiji veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Limi (Peru) te veleposlanstvo bivše SFRJ u Caracasu (Venezuela).

U zemljopisnoj regiji Sjeverne Afrike ukupno je raspodijeljeno pet objekata: Republici Sloveniji veleposlanstvo bivše SFRJ u Rabatu (Maroko), Republici Srbiji veleposlanstvo, rezidencija i konzulat bivše SFRJ u Kairu (Egipat), a Republici Hrvatskoj veleposlanstvo bivše SFRJ u Tunisu, dok je veleposlanstvo bivše SFRJ u Alžiru raspodijeljeno u jednakim dijelovima Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u svrhu zajedničke prodaje ili drugu svrhu prema njihovom bilateralnom dogovoru.

U zemljopisnoj regiji Južne Afrike i Sahare ukupno je raspodijeljeno 12 objekata: Republici Hrvatskoj rezidencija bivše SFRJ u Nairobiu (Kenija), veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Khartoomu (Sudan), te rezidencija bivše SFRJ u Madagaskaru. Bosni i Hercegovini raspodijeljeno je veleposlanstvo bivše SFRJ u Nairobiju (Kenija), Republici Sloveniji veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Dar es Salamu (Tanzanija), te rezidencija bivše SFRJ u Maliju, a Republici Srbiji veleposlanstvo bivše SFRJ u Kampali (Uganda), veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Kinshasi (DR Kongo), te veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Lusaki (Zambija).

Predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ usuglasili su da se za zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Bonnu (Savezna Republika Njemačka), nastavi s postupkom zajedničke prodaje, time da se budući troškovi odvjetničkih i agencijskih usluga za svrhu zajedničke prodaje, kao i postignuta kupoprodajna cijena, dijele razmjerno utvrđenim omjerima u vrijednosti za svaku državu sljednicu.

Istodobno su predstavnici Zajedničkog odbora za sukcesiju usvojili i Zapisnike Ekspertne grupe za sukcesiju kulturnih dobara bivše SFRJ iz Skoplja (od 26. i 27. listopada 2011. godine) te iz Ljubljane (od 30. i 31. siječnja 2012. godine), uz napomenu da je u tijeku i stvarna primopredaja kulturnih dobara.

Sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju održat će se u Skoplju.

1 Comment

 1. Nakon sto mi je umro otac u Sarajevu 2004.g., u ostavinskoj masi – ostavinskog postupka mi je bio stan u Sarajevu, garsonjera u Sarajevu, plac na Vogosci – (koji mi je sada odkupljen i na kojem ce se praviti neke zgrade), poslovni prostor u Tuzli.

  Od nasljednika sam bio ja u Americi, moja sestra u Italiji, moja druga sestra u Kanadi i brat u Francuskoj.

  Sve je krenulo prije 4 godine bez razmisljanja sam ga povjerio jednom advokatu koji nista nije uspio uraditi u 4 ostavinske rasprave, pa drugom, pa trecem pa cetvrtom, na cemu sam izgubio preko 3 godine na predmetu i jako puno para ja i moja sestre i brat, nakon toga sam se napokon malo raspitao u Ambasadi, i sa nekim ljudima u koje sam imao povjerenje, i napokon sam nasao novog advokata (5tog po redu), isto sam krenuo sa nevjericom, ali odmah je uslijedio ugovor od strane advokata i vidio sam na samom pocetku veliku ozbiljnost i profesionalizam.

  Nas novi Advokat (Alma Prnjavorac) je kontaktirala sa mojim sestrama, bratom i samnom, nasli smo medjusobnu saglasnost u raspodjeli imovine, advokat nam je sastavio svima ugovor o raspodjeli zaostavstine (tj. Ostavinske mase u ostavinskom postupku pred opcinskim sudom u Sarajevu), te svakom zasebno preveo na jezik drzave u kojoj zivimo, poslalo svakom na njegu adresu u mjestu stanovanja (e-mailom) znaci Ameriku, Italiju, Kanadu i Francusku, svi smo ga potpisali na jeziku zemlje u kojoj zivimo, ovjerili kod Notara odnosno Diplomatsko konzularnim predstavnistvima, i poslali nazad nasem advokatu, nakon toga ugovor od nas je ponovo preveden na Bosanski jezik od ovlastenog sudskog tumaca (za svaki jezik posebno), nakon cega je advokat u samo 3 ostavinske rasprave rijesio cijeli slucaj i imovinu uredno upisao (uknjizio) u nase vlasnistvo po ranijem medjusobnom dogovoru. U cijelom tom postupku, niko od nas nije nijednom dosao u Bosnu i Hercegovinu, svaki korak smo imali na uvid skeniran, dostavljen, po potrebi i preveden od ovlastenog sudskog tumaca na neki od nasih jezika.

  Nas advokat koji nam je najvise na svijetu pomogao i rjesio nas svih problema, te ga od srca preporucujemo tebi je advokat Alma Prnjavorac, mozes pogledati vise informacija o njoj na http://www.almaprnjavorac.com

  Ja sam napokon dosao u svoju Bosnu i Hercegovinu, da obidjem svu nasu zaostavstinu koju imamo, rodjake, i prijatelje koji su u Bosni i ovdje cu biti do polovine Septembra mjeseca, ako zelis da me jos bilo sta pitas slobodno me nazovi na broj: ++ 387 66 294 635

  Ako Bogda jednog dana se namjeravam vratiti za stalno u lijepu nasu Bosnu i Hercegovinu.

  Lijepi pozdravi i puno srece,
  Emir Nurkanović, USA (BiH u srcu)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*