Osuđen za silovanje u Vukovaru 1991., ali neće u zatvor – hrvatskoj policiji pobjegao ispred nosa

Iako su Rade Ivković i Dušan Ivković nepravomoćno osuđeni na osam i pet i pol godina zatvora zbog brutalnog silovanja Vukovarke hrvatske nacionalnosti 1991., nijedan neće služiti zatvorsku kaznu.

Zbog propusta države, prvoosumnjičeni je u Srbiju pobjegao i prije početka postupka koji traje već više od deset godina, a drugi okrivljenik državnim organima pobjegao je sat vremena prije izricanja presude, piše Tportal.

Na ovaj nevjerojatan apsurd upozorila je predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu Marija Slišković, koja se jedina godinama zauzima za prava silovanih žena u Vukovaru, ali i isto tako godinama podsjeća organe pravne države da rade svoj posao. Naime, za slučaj silovanja ovo je tek druga presuda iako je 18 žrtava početkom godine dalo svoje iskaze DORH-u nakon što su to već ranije nekoliko puta učinile.

Obojica su uhićena u lipnju 2002., a nakon 20-ak dana puštena da se brane sa slobode. Rade je odmah pobjegao u Srbiju te je za njim izdana tjeralica. Marija Slišković i odvjetnik silovanih žena Željko Dumančić kažu kako, prema njihovim saznanjima, za Dušanom, koji je u utorak pobjegao, tjeralica još nije raspisana.

Zločin se dogodio nekoliko dana prije konačnog pada Vukovara, kada su pojedini dijelovi grada bili već osvojeni od okupatora.

Dušan Ivković ušao je naoružan u društvu dvojice suboraca i tada 23-godišnjakinji rekao da bira s kojim će imati spolni odnos te da će tako biti oslobođenja od daljnjih silovanja. Njezino trogodišnje dijete zajedno s njezinim roditeljima bilo je u podrumu kuće. Prema njezinom iskazu tortura je počela 14. listopada kada je palo Sajmište pa do pada grada, 18. studenog, a Dušan Ivković silovao ju je svake noći.

Rade Ivković ju je pak odveo u svoju kuću te je, pod prijetnjom da će je silovati još deset vojnika te strijeljati, silovao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*