Otišao je Benedikt XVI., od 20 sati svojom voljom više nije papa

benedikt-16
Točno u 20 sati završio je pontifikat pape Benedikta XVI. Na čelu Katoličke crkve bio je osam godina. Povijesnu odluku o odreknuću obrazložio je nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u svijetu zahvaćenom dubokim promjenama.

Benedikt XVI. prvi je papa u posljednjih sedam stoljeća koji je to odlučio slobodnom voljom. Njegov prsten, kao i pečat, u određenom će trenutku, u skladu s pravilima, biti uništeni.

Točno u 20 sati ispred vrata rezidencije maknula se Švicarska straža i zaštitu Benedikta XVI. prepustila policiji. Benedikt XVI. ostat će u Castel Gandolfu do proljeća, dok se ne obnovi vatikanski samostan Mater Ecclesiae. Zahvaljujem na vašoj ljubavi i vašoj podršci. Uvijek osjećajte radost koja dolazi od postavljanja Krista u središte vaših života, poručio je vjernicima Benedikt XVI. u svojoj posljednjoj poruci na papinskom profilu na Twitteru.

Prazna stolica ili sede vacante je izraz kojim se prema kanonskom pravu Rimokatoličke crkve označava vrijeme dok je papinska ili biskupska stolica (katedra) prazna nakon papine smrti ili povlačenja, a praznu stolicu predstavlja katedra u Bazilici sv. Ivana Lateranskog, katedralnoj crkvi rimskog biskupa. U tom razdoblju Svetom Stolicom upravlja Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima. Stolica Svetog Petra ostat će prazna dok kardinali izbornici ne izaberu novog poglavara Rimokatoličke crkve. Početak konklava očekuje se sredinom ožujka.

Papa je oko 17 sati napustio Vatikan. Helikopterom je došao u ljetnu papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu. Zvonjavom su ga ispratila sva zvona rimskih crkava, a u Castel Gandolfu ga je dočekalo nekoliko tisuća vjernika. Papa je s prozora rezidencije pozdravio vjernike.

“Hvala vam na vašem prijateljstvu i na vašoj ljubavi. Ovaj je moj dan drugačiji od svih prethodnih, od večeras postajem hodočasnik koji kreće na posljednji dio svoga puta na Zemlji. Želio bih raditi na zajedničkom dobru za Crkvu i čovječanstvo. Iz sveg srca dajem vam svoj blagoslov”, poručio je papa Benedikt XVI. na svojem posljednjem pojavljivanju u javnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*