Otišla je Čelična Lady: Od posljedica moždanog udara preminuta Margaret Thatcher

Margaret-ThatcherBivša britanska premijerka Margaret Thatcher umrla je jutros u 87. godini života od posljedica moždanog udara. Barunica Thatcher bila je premijerka od 1979 do 1990., a nazivali su je “Čeličnom Lady”.

“S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavili su da je njihova majka, barunica Thatcher, umrla mirno tijekom jutra od posljedica moždanog udara”, rekao je njezin glasnogovornik Tim Bell.

Margaret Hilda Thatcher još tijekom studija kemije na Oxfordu izabrana je za predsjednicu studenske udruge konzervativaca, a kad se u svojim srednjim dvadesetima kandidirala na listi Konzervativne stranke na lokalnim izborimau Dartfordu, bila je najmlađa kandidatkinja na izborima u Velikoj Britaniji ikad.

1970. godine, kad konzervativci ponovno dolaze na vlast, Thatcher postaje ministricom obrazovanja, pa se tako iste godine suočava i sa valom studentskog radikalizma. Politička scena skreće ulijevo i konzervativci gube vlast četiri godine poslije.

Ti događaji samo potpiruju mišljenje da su promjene u stranci – nužne. Raspisuju se unutarstranački izbori i Thatcher pobijeđuje kao predsjednica stranke, čime postaje prva žena predsjednica Konzervativne stranke, ujedno i prva žena – vođa britanske oporbe.

1979. konzervativci se vraćaju na vlast, s njima i premijerka Margaret Thatcher. Postavši premijerkom Thatcher odmah poduzima bolne i oštre rezove kako bi se ublažili velika nezaposlenost, rast inflacije te negativni državni proračun.

Thatcher na poziciji premijerke ostaje skroz do kraja 1990. godine, što je najduži mandat jednog predsjednika Vlade od 1827. godine.

Margaret Thatcher ostat će zapamćena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća. No, ono što nitko ne može osporiti jest odlučnost, odnosno činjenica da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi političar njezine generacije. Pamtit će se i po odličnim odnosima sa američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom koji ju je smatrao svojim najbližim suradnikom, zatim oštrom protivljenju ujedinjenja Njemačke te po načinu na koji je Ujedinjeno Kraljevstvo odvela u Falklandski rat 1982. godine.

Margaret Thatcher je, nakon unutarstranačkog previranja, podnijela ostavku na premijersko mjesto 28. studenog 1990.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*