Otkrio ih FBI: Hakeri iz Hrvatske bili dio grupe koja je ukrala više od 850 milijuna dolara

Američki FBI uhitio je 10 osoba na Novom Zelandu zbog cyberkriminala, a među njima su su hakeri iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Novog Zelanda, Perua, Britanije i Amerike, pišu novozelandski mediji, prenosi Jutarnji.hr.

U akciji američkoga FBI-ja u otkrivanju hakera koji su virusima zarazili 11 milijuna računala i ukrali više od 850 milijuna dolara od korisnika Facebooka sudjeluje i hrvatska policija, potvrdila je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

“Surađujemo s FBI-jem, no osim potvrde da je u Hrvatskoj više osoba uhićeno i da se pregledavaju njihova računala, druge pojedinosti zasad ne možemo otkriti u interesu istrage koja još traje”, izjavila je za Hinu policijska glasnogovornica.

Najavila je da će policija uskoro održati ‘zanimljivu’ konferenciju za novinare na kojoj će objaviti pojedinosti akcije u kojoj je, po pisanju stranih medija, uhićeno deset hakera iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Novog Zelanda, Perua, Velike Britanije i SAD-a.

Po pisanju medija, osumnjičeni su virusom Yahosom zarazili više od 11 milijuna računala diljem svijeta, a šteta koju su počinili procjenjuje se na 850 milijuna američkih dolara. Hakeri su navodno slali viruse putem programa koji je “krao” brojeve kreditnih kartica i bankovnih računa.

FBI-ju je u otkrivanju međunarodne kriminalne mreže pomogao tim zadužen za sigurnost Facebooka, čiji su korisnici žrtve napada od 2010. do 2012.

Po FBI-ju, koji je u istrazi surađivao i s američkim ministarstvom pravosuđa, optuženi hakeri pripadali su mreži “Butterfly Botnet”. Botneti su mreže zaraženih računala koja mogu služiti za različite cyber napade na osobna računala, internetske mreže i stranice.

Kako tvrdi FBi, optuženi su virusom Yahos zarazili preko 11 milijuna kompjutera širom svijeta, a šteta koju su počinili procjenjuje se na 850 milijuna američkih dolara. Krali su privatne podatke, među kojima i informacije o kreditnim karticama.

Stručnjaci tvrde da je cyberkriminal u porastu jer se sve više novčanih transakcija obavlja preko kompjutera i mobilnih uređaja u koje hakeri upadaju bez problema

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*